Κτήμα Mon-Repos, Τοπογραφικό Διάγραμμα
Το Kτήμα Mon Repos βρίσκεται στη χερσόνησο του Κανονιού, μεταξύ του προαστίου του Ανεμόμυλου και του λόφου της Ανάληψης. Απέχει μόλις 2 χλμ. από το κέντρο της σύγχρονης πόλης και καλύπτει τμήμα της αρχαίας πόλης της Κέρκυρας, της Παλαιόπολης. Στα ανατολικά βρέχεται από τη θάλασσα, ενώ στο μεγαλύτερο τμήμα της υπόλοιπης περιμέτρου του χωρίζεται με δρόμο από παρακείμενες ιδιοκτησίες. Το Κτήμα περιβάλλεται από ψηλό τοίχο περίφραξης, στον οποίο έχουν ανοιχτεί τρεις είσοδοι, μία κεντρική επί της οδού Παλαιόπολης και δύο επί της οδού Αναλήψεως. Δίκτυο δρόμων και μονοπατιών οδηγούν τον επισκέπτη στα διάφορα κτήρια που έχουν κατασκευαστεί κατά καιρούς μέσα σε αυτό αλλά και στα λείψανα των σωζόμενων αρχαιοτήτων.

Το Κτήμα, το οποίο έχει συνολική έκταση 235 στρεμμάτων περίπου, διαθέτει βοτανικό κήπο με πλούσια βλάστηση. Πολλές είναι οι αναφορές περιηγητών και επισκεπτών του νησιού κατά τον 19ο αιώνα που περιγράφουν με θαυμασμό τις φυσικές ομορφιές και τη μοναδική θέση του Κτήματος. Ο φιλέλληνας και ιδρυτής των σύγχρονων ολυμπιακών αγώνων Γάλλος βαρόνος Pierre de Coubertin, αποκαλεί τους κήπους του Κτήματος «Εδέμ» τονίζοντας την αρμονική συνύπαρξη τροπικών φυτών και φυτών βορειότερων κλιμάτων, ενώ ο Alexander von Warsberg, πρόξενος της Αυστρίας στην Κέρκυρα και λάτρης του κλασικού ελληνισμού, τους ταυτίζει με «τους κήπους του Αλκινόου».

Εκτός από την πλούσια βλάστηση, στην ομορφιά του τοπίου συμβάλλει σημαντικά και η ποικιλομορφία στο ανάγλυφο του φυσικού εδάφους. Επικλινείς πλαγιές, μικροί λόφοι, επίπεδα πλατώματα, στενά μονοπάτια και πλατιοί δρόμοι, όλα συνυπάρχουν ισόρροπα και εναλλάσσονται μεταξύ τους συνθέτοντας ένα τοπίο εξαιρετικού φυσικού κάλλους.

Λόγω της κήρυξής του ως ιστορικού και αρχαιολογικού χώρου αλλά και ως ζώνης αδόμητης, απόλυτης προστασίας, το Κτήμα Mon Repos αποτελεί ένα ανέπαφο από τις σύγχρονες ανθρώπινες δραστηριότητες περιβάλλον, όπου τα μνημεία, αρχαία και νεότερα, συμβιώνουν αρμονικά με τη φύση.

Σήμερα, στο χώρο σώζονται τα λείψανα του Ιερού της Ήρας (Ηραίο) στα νοτιοδυτικά, ο Ναός του Καρδακίου στα νοτιοανατολικά και ο Μεταβυζαντινός Ναός του Σωτήρος Χριστού στο μέσον της ανατολικής πλευράς του.