Τοπογραφικό αρχαιολογικού χώρου.
Τον οικισμό της Ραβενής, έκτασης περίπου 20 στρεμμάτων, περιβάλλουν τείχη, μήκους περίπου 590 μ., τα οποία προστατεύουν τις περισσότερο ομαλές πλευρές. Στη βραχώδη και πολύ απόκρημνη νότια πλευρά δε διατηρούνται ίχνη τειχών, ενώ αντίθετα σε αρκετά καλή κατάσταση σώζονται τα τείχη της ανατολικής, δυτικής και βόρειας πλευράς, όπου αρχαίος ανωφερής δρόμος οδηγεί στην πύλη του οικισμού, πλάτους 2,80 μ. Ισχυρά πολυγωνικά τείχη, πάχους 2,80 - 3,50 μ., σώζονται στη δυτική, βόρεια και, εν μέρει, στην ανατολική πλευρά, τα οποία ενισχύονταν με τουλάχιστον πέντε ορθογώνιους πύργους. Τα τείχη σώζονται καλύτερα στη βόρεια πλευρά, σε ύψος που ξεπερνά τα 3 μ., ενώ από τους πύργους διατηρούνται καλύτερα εκείνοι της δυτικής πλευράς.

Στη δυτική πλευρά το τείχος ακολουθεί σχεδόν ευθύγραμμη πορεία με κατεύθυνση από νότο προς βορρά. Σε απόσταση 60 μ. από τη νοτιοδυτική γωνία του, σχηματίζεται πύργος, ενώ ένας δεύτερος εντοπίζεται σε απόσταση 90 περίπου μ. προς βορρά. Στο σημείο αυτό το τείχος κάμπτεται προς ανατολάς και ακολουθεί ευθύγραμμη πορεία για 30 μ., μέχρι την περιοχή της πύλης, όπου και η απόληξή του. Στην ανατολική πλευρά το τείχος ανιχνεύεται σε μήκος 38 μ., με κατεύθυνση από νότο προς βορρά και ενισχύεται με δύο ορθογώνιους πύργους, που απέχουν μεταξύ τους 28 μ. περίπου. Από το βορειότερο από αυτούς τους πύργους και προς τα βορειοδυτικά το τείχος εντοπίζεται για 110 μ., ενισχυμένο με έναν ακόμη πύργο. Στο σημείο αυτό το τείχος σχηματίζει μία θλάση και συνεχίζει για 32 μ. την πορεία του προς τα δυτικά, όπου συναντά το αντίστοιχο βόρειο σκέλος του δυτικού τείχους. Από εκεί, και για 6 μ. περίπου, οι δύο βόρειοι βραχίονες του τείχους προχωρούν παράλληλα. Δημιουργείται έτσι ένας στενός διάδρομος, κυμαινόμενου πλάτους μεταξύ 1,50 και 2,50 μ., στο βάθος του οποίου ανοίγεται η πύλη, την οποία και προστάτευαν οι δύο αυτοί βραχίονες. Δυτικά της πύλης το τείχος είναι κατασκευασμένο κατά το πολυγωνικό σύστημα, ενώ ανατολικά, το σύστημα τειχοδομίας γίνεται ισοδομικό. Τέλος, στην περιοχή αυτή αναφέρονται ίχνη αρχαίου δρόμου που οδηγούσε χαμηλά στο ποτάμι.

Από το εσωτερικό του οχυρωμένου χώρου έχουν αναφερθεί λείψανα κτηρίων, τα οποία, ωστόσο, δεν ήταν δυνατό να επανεντοπιστούν, λόγω της πυκνής βλάστησης που καλύπτει σήμερα τον αρχαιολογικό χώρο. Επίσης, παλιότερες αναφορές κάνουν λόγο για ύπαρξη μεγάλης ποσότητας θραυσμάτων κεράμων στέγης, ενώ αναφέρεται και η εύρεση νομισμάτων στο εσωτερικό της ακρόπολης.

Στη γύρω περιοχή υπάρχουν αρχαίοι τάφοι και συγκεκριμένα δυτικά στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής και στα βορειοδυτικά, στην περιοχή της Αγίας Μαρίνας, στη θέση ''Αναβρυστικά''.
Λάζου Θεοδώρα, Ιστορικός-Αρχαιολόγος ΛΒ΄ ΕΠΚΑ