Τάφος στη θέση Λημνιά
Ο αρχαιολογικός χώρος καλύπτει μία αρκετά μεγάλη έκταση, που περιβάλλεται από ισχυρά τείχη και περιλαμβάνει θεμέλια πολλών οικιών, μία μεγάλη στέρνα και ίσως τα θεμέλια ενός μεγάλου ναού.

Αρκετοί τοίχοι σώζονται σε ύψος 1 - 3 μ., οι περισσότεροι κτισμένοι από αδούλευτες πέτρες ενώ μερικοί από γωνιόλιθους. Τα ορατά αρχιτεκτονικά λείψανα φτάνουν στα νότια μέχρι το εκκλησάκι της Αγ. Αικατερίνης , όπου σώζεται και τμήμα τούρκικου κουλέ.

Στην ευρύτερη περιοχή έχουν εντοπιστεί δύο τρόποι κατοίκησης, κατά γειτονιές και κατά μεμονωμένες αγροικίες.

Επίσης έχουν αποκαλυφθεί με σωστικές ανσκαφές κιβωτιόσχημοι τάφοι της εποχής της ρωμαιοκρατίας (το νεκροταφείο της αρχαίας πόλης τοποθετείται μεταξύ των οικισμών Λιμνιά και Παυλιανά).

Το 1987 - 1988 πραγματοποιήθηκε επιφανειακή έρευνα στην επαρχία Σφακίων από την ΚΕ΄ ΕΠΚΑ σε συνεργασία με το Καναδικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο. Στα πλαίσια της έρευνας στην ευρύτερη περιοχή της Ανώπολης, σε υψόμετρο 600 και 800 μ., ανακαλύφθηκαν λίγες θέσεις της Υστερονεολιθικής/ Πρωτομινωικής περιόδου.
Βάννα Νινιού - Κινδελή, Αγγελική Τσίγκου, Αρχαιολόγοι