ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Ο οχυρωματικός περίβολος της ακρόπολης Μεγάλου Γαρδικίου, μήκους 1350 μ., έχει ακανόνιστο ελλειψοειδές σχήμα και είναι κατασκευασμένος από πολυγωνικούς και ορθογώνιους ογκόλιθους. Το πλάτος του είναι 3.20 - 3,50 μ. και η πορεία του σχηματίζει ανά διαστήματα οδοντώσεις. Σε ολόκληρη την περιφέρειά του το τείχος ενισχύεται με ορθογώνιους πύργους, δύο από τους οποίους προστατεύουν τις πύλες που ανοίγονται αντίστοιχα στη βόρεια και δυτική πλευρά της οχύρωσης. Στο εσωτερικό του περιβόλου διασώζονται τα κατάλοιπα ορθογώνιων κτιρίων, τα περισσότερα από τα οποία είχαν τον ίδιο προσανατολισμό, υπακούοντας σε μια στοιχειώδη πολεοδομική οργάνωση. Το σημαντικότερο κτήριο που έχουν φέρει στο φως οι ανασκαφές, βρίσκεται στο ψηλότερο κεντρικό πλάτωμα του οικισμού. Οι μεγάλες διαστάσεις του (16 Χ 36 μ.), η κεντρική του θέση και τα ευρήματα από το εσωτερικό του μαρτυρούν ότι αποτελούσε δημόσιο οικοδόμημα. Ο οικισμός υδρευόταν από μια πηγή που βρισκόταν σε μικρή απόσταση από το βόρειο τείχος, καθώς και από δύο τουλάχιστον δεξαμενές, στο εσωτερικό της οχύρωσης.
Γεωργία Πλιάκου, αρχαιολόγος