ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Η μελέτη των αρχαιολογικών ευρημάτων του Νεολιθικού οικισμού της Μαγούλας Κεφαλόβρυσου και οι στρωματογραφικές παρατηρήσεις φανερώνουν την ύπαρξη δύο οικιστικών φάσεων που ανάγονται στην Αρχαιότερη Νεολιθική ΙΙ περίοδο. Η νεότερη φάση αντιπροσωπεύεται από τα κατάλοιπα ενός σπιτιού που εντοπίστηκε σε βάθος 1,30 μ.. Το σπίτι ήταν κατασκευασμένο με ξύλινα, στρόγγυλα και τετράγωνα, δοκάρια τα οποία αναγνωρίστηκαν από τα αποτυπώματα που άφησαν στην επάλειψη από πηλό με τον οποίο ήταν καλυμμένα. Στις δύο αυτές φάσεις με στρωματογραφική διάκριση απαντάται καλής ποιότητας μονόχρωμη κεραμική στην οποία επικρατούν οι καστανοί τόνοι. Στην επιφάνεια της μαγούλας εμφανίζεται άφθονη κεραμική με έντονη την παρουσία των πρώιμων γραπτών και των εγχάρακτων στοιχείων. Η εγχάραξη «η οποία στερείται πάσης κοσμητικής οργανώσεως» σύμφωνα με τον ανασκαφέα Γεώργιο Χουρμουζιάδη, έχει περισσότερο τεχνικό χαρακτήρα παρά διακοσμητικό.