Ανακτορικό συγκρότημα Αχίλλειον. Το τριώροφο ανάκτορο.
Το Αχίλλειο είναι το ανάκτορο που έκτισε η αυτοκράτειρα της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας στην περιοχή του Γαστουρίου της Κέρκυρας στα τέλη του 19ου αιώνα. Το ανάκτορο κτίστηκε στη πλαγιά του βουνού σε κτήμα έκτασης 81.600 τ.μ., που φθάνει μέχρι τη θάλασσα. Η αρχιτεκτονική μελέτη του ανακτόρου έγινε από τους Ιταλούς αρχιτέκτονες Raffaele Caritto και Αntonio Landy. Το ανάκτορο, μεγαλοπρεπές και επιβλητικό, κτίστηκε σε νεοκλασικό ρυθμό. Κύριο χαρακτηριστικό του είναι το πλήθος των αγαλμάτων που απεικονίζουν μορφές της Ελληνικής μυθολογίας και κοσμούν τον περιβάλλοντα χώρο και το εσωτερικό του ανακτόρου. Από την βίλλα Borgheze προέρχονται τα αγάλματα που κοσμούν το περιστύλιο στο επίπεδο του Α? ορόφου (Απόλλωνος, τρεις χάριτες, εννέα μούσες). Τους εσωτερικούς χώρους του ανακτόρου κοσμούν επίσης περίφημες τοιχογραφίες, έργα διάσημων καλλιτεχνών της εποχής. Στον κήπο του ανακτόρου, ξεχωριστή θέση κατέχει το άγαλμα του «θνήσκοντος Αχιλλέα», έργο του γερμανού γλύπτη Herter. Στον κήπο δεσπόζει επίσης το ορειχάλκινο άγαλμα του «νικώντος Αχιλλέα», ύψους περίπου 8 μέτρων, που τοποθετήθηκε εκεί μεταγενέστερα από τον αυτοκράτορα (Κάιζερ) της Γερμανίας Γουλιέλμο Β? στην αρχική θέση του θνήσκοντος Αχιλλέα και απεικονίζει τον ήρωα μεγαλόπρεπο και επιβλητικό. Το Αχίλλειο περιβάλλεται από θαυμάσιους κήπους, με εξωτικά φυτά που εκτείνονται στην πλαγιά του βουνού μέχρι τη θάλασσα. Εκεί υπάρχουν οι εγκαταστάσεις της μνημειώδους αποβάθρας και η μαρμάρινη γέφυρα, που οδηγούσε τους επισκέπτες των αυτοκρατόρων από την θάλασσα στο ανάκτορο. Το συγκρότημα του Αχίλλειου στη σημερινή του μορφή περιλαμβάνει: 1. Το ανάκτορο2. Το κτήριο της εισόδου (Θυρωρείο)3. Το κτήριο της φρουράς, γνωστό και ως «κτήριο του Βαρώνου»4. Το κτήριο των Στρατώνων5. Οι κήποι, η δασική διαμορφωμένη έκταση του συγκροτήματος και η μνημειώδης κλίμακα με τις επιμέρους κατασκευές της και της προβλήτας στην θάλασσα.Τέλος, διάφορα μικρά βοηθητικά κτίσματα και υποστηρικτικές εγκαταστάσεις, ήσσονος σημασίας από αρχιτεκτονικής και ιστορικής άποψης, υπάρχουν διάσπαρτα στην έκταση του κτήματος. Το κτήριο της εισόδου και το κτήριο της φρουράς («Βαρώνου») είναι σύγχρονο του ανακτόρου. Το κτήριο των Στρατώνων κτίστηκε αργότερα από τον Κάιζερ της Γερμανίας Γουλιέλμο Β?, με αρχιτέκτονα τον Ερνέστο Τσίλλερ.