ΦΩΤΟΘΗΚΗ

Ο Τύμβος είχε διάμετρο 50,30 μ. και ύψος 15,20 μ. Οι ανασκαφικές έρευνες στον τύμβο έγιναν εξ αιτίας αρχαιοκαπηλικών δραστηριοτήτων και των εργασιών διαπλάτυνσης της πιο πάνω οδού, κατά τις οποίες καταστράφηκε ένας κιβωτιόσχημος τάφος (Τ I). Με την πρόοδο των ανασκαφικών ερευνών αποκαλύφθηκαν τρεις τάφοι (Τ. II, III & V), ενώ ένας ακόμη τάφος (Τ. IV) συλήθηκε από αρχαιοκάπηλους. Ο Τ. V βρίσκεται στο κέντρο του τύμβου και σε χαμηλότερο επίπεδο, πρόκειται για την πρώτη, την αρχική ταφή στον τύμβο. Οι τάφοι ΙΙ, ΙΙΙ και IV βρίσκονται στην περιφέρεια αυτού. Στο σύνολό τους οι πέντε τάφοι ήταν λάρνακες κατασκευασμένες από πρασινωπό ψαμμόλιθο. Αποτελούνταν από το μονόλιθο κιβώτιο, την εσωτερική σαμαρωτή καλυπτήρια πλάκα και τις εξωτερικές καλυπτήριες, τις οποίες περιέτρεχαν μακρόστενοι πλίνθοι ψαμμόλιθου, τα «προσκεφάλαια». Η δημιουργία του τύμβου ορίζεται στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αι. π.Χ. και η χρήση του ως το πρώτο μισό του 3ου αι. π. Χ.

Εδώ εφαρμόστηκε το έθιμο του ενταφιασμού των νεκρών σε ύπτια στάση. Στα κτερίσματα των τάφων περιλαμβάνονταν πήλινα αγγεία, κυρίως πυξίδες, χάλκινο αγγείο με μορφή κεφαλής γυναίκας, χάλκινο κάτοπτρο με εγχάρακτη παράσταση Νύμφης στο εσωτερικό του καλύμματος, τμήματα υποδημάτων, χρυσές ψήφοι περιδεραίου, αργυρό δακτυλίδι με παράσταση σκύλου στην ελλειψοειδή σφενδόνη, χάλκινη τριχολαβίδα, χάλκινα νομίσματα των αρχών του 3ου αι. π. Χ. και αστράγαλοι ζώων
Εφορεία Αρχαιοτήτων Καρδίτσας