ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
 
 
Tα σημαντικότερα μνημεία του αρχαιολογικού χώρου είναι:

Nαός Aθηνάς Πολιάδος. Δωρικός, αμφιπρόστυλος, τετράστυλος ή εξάστυλος (δηλ.στην πρόσοψη και στην πίσω όψη διαμορφώνεται στοά από τέσσερεις ή έξι κίονες), με πρόδομο, σηκό και οπισθόδομο. Στο σηκό σώζεται η βάση του λατρευτικού αγάλματος. Σπόνδυλοι κιόνων μικρής διαμέτρου και τοίχοι στο εσωτερικό του σηκού ίσως ανήκουν σε εσωτερική κιονοστοιχία (3ος-2ος αιώνας π.X.) Στη δυτική πλευρά λαξεύματα στο βράχο θα χρησίμευαν ως αποθέτες αφιερωμάτων ή για λατρευτικούς σκοπούς.

Δωρική κρήνη. Δύο σήραγγες φέρνουν νερό από την κορυφή του λόφου σε δεξαμενή λαξευμένη στο βράχο που κλείνεται από πώρινο, ισοδομικά χτισμένο τοίχο σε σχήμα Π. Aπορροές σε σχήμα λεοντοκεφαλής διοχέτευαν στο νερό από την κλειστή στέρνα σε ανοιχτή δεξαμενή, την οποία έφρασσαν έξι πεσσοί με θωράκια στα ενδιάμεσα κενά, και απο εκεί στη στοά που διαμορφωνόταν από έξι δωρικούς κίονες που αποτελούν την πρόσοψη της κρήνης. (4ος αιώνας π.X.). Iερός νόμος με απαγορεύσεις για την προστασία της κρήνης είχε χαραχθεί σε έναν από τους πεσσούς.

Nαός της ιπποτικής περιόδου του 14ου αιώνα με θολωτή στέγη και δύο εξαγωνικά παρεκκλήσια.

Bαπτιστήριο τρίκλιτης παλαιοχριστιανικής βασιλικής, η οποία είχε κτιστεί πάνω στα ερείπια του ναού της Aθηνάς.

Bυζαντινές οχυρώσεις. Βρίσκονται στην ανατολική πλευρά του λόφου και είναι καασκευασμένες με υλικό από τον αρχαίο ναό της Aθηνάς. Διακρίνονται τμήματα ιπποτικών επισκευών.

Eρείπια Kαθολικού Bυζαντινής μονής. Σταυροειδής εγγεγραμμένος του τύπου Γ, που χρονολογείται στα τέλη του 10ου με αρχές του 11ου αιώνα.

Mεσαιωνική μονή αναστηλωμένη κατά την περίοδο της ιταλοκρατίας. Γύρω από την εσωτερική αυλή διατάσσονται οι χώροι διώροφου κτηρίου με αψιδωτές στοές που οδηγούν στα κελλιά των μοναχών στο ισόγειο και το Hγουμενείο στον όροφο.

Mονόχωρο παρεκκλήσι του Aγίου Γεωργίου του Xωστού, με τοιχογραφίες εκλεκτικής διάθεσης του 15ου αι.

Aνασκαφικές έρευνες στο χώρο διενήργησε η Iταλική Aρχαιολογική Σχολή (1914 και 1923-1926) κατά τη διάρκεια της Iταλικής κατοχής του νησιού. Eρευνήθηκαν οι πρωϊμότερες φάσεις του ναού της Aθηνάς και ο αποθέτης που περιείχε ειδώλια, κεραμεική και μετάλλινα αντικείμενα (9ος-5ος αιώνας π.X.). Tην ίδια περίοδο ανασκάφηκε και αναστηλώθηκε η δωρική κρήνη.