ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Το Κάστρο των Βατίκων συνιστά οχυρωματική κατασκευή των ύστερων βυζαντινών χρόνων που καταλαμβάνει φύσει οχυρό λόφο ΝΔ του οικισμού του Μεσοχωρίου και ΒΑ της Νεάπολης Βοιών. Η θέση του κάστρου, το ενδιαφέρον που αυτό παρουσιάζει, τόσο σε σχέση με την ιστορική γεωγραφία της περιοχής όσο και από απόψεως οχυρωματικής αρχιτεκτονικής, σε συνδυασμό με την καλή διατήρησή του, μετά και την υλοποίηση πρόσφατου έργου αποκατάστασης, το καθιστούν ένα από τα εμβληματικά μνημεία της χερσονήσου του Μαλέα.

Το κάστρο είναι κτισμένο σε βραχώδες έξαρμα επί της κορυφής λόφου, που δεσπόζει στον κάμπο των Βατίκων και συνιστά σημείο ελέγχου και κατόπτευσης τόσο της πεδινής χώρας όσο και της εισόδου του Λακωνικού Κόλπου και του στενού περάσματος μεταξύ Ελαφονήσου και Κυθήρων. Το ύψωμα έχει απότομη κλίση στην ανατολική, νότια και δυτική πλευρά, που το καθιστά φύσει οχυρό, ενώ η πρόσβαση είναι εφικτή από τη βόρεια πλευρά, απ? όπου εκκινούν και τα μονοπάτια πρόσβασης στο κάστρο. Διασώζονται προτείχισμα και δύο οχυρωματικοί περίβολοι με κτηριακά κατάλοιπα κοσμικών και θρησκευτικών κτισμάτων στο εσωτερικό τους.