Χάλκινος καθρέπτης από την Άλο (Μουσείο Αλμυρού)
Ο αρχαιολογικός χώρος της Άλου εκτείνεται και στις δύο πλευρές της εθνικής οδού Αθηνών-Θεσσαλονίκης. Λόγω της μορφολογίας του εδάφους η πόλη είχε αναπτυχθεί σε δύο τμήματα: την Άνω πόλη, που αναρριχάται στην ανατολική παρυφή ενός χαμηλού βραχώδους λόφου, του ονομαζόμενου Κάστρου, και την Κάτω πόλη, που απλώνεται στην πεδινή περιοχή. Η Άνω πόλη τειχιζόταν με τριγωνικής κάτοψης τείχος, που κατέληγε στην κορυφή του λόφου σε μικρή τριγωνική ακρόπολη. Η είσοδος στην ακρόπολη γινόταν από πύλη στο κέντρο της βόρειας πλευράς του τείχους. Στο νοτιοανατολικό τμήμα της Άνω πόλης έχει ανασκαφεί ένα κτήριο, που ίσως ήταν ναός, και στην περιοχή αυτή φαίνεται ότι ήταν συγκεντρωμένα τα δημόσια κτίσματα της πόλης. Στην κορυφή του λόφου σώζονται και τα ερείπια ενός φρουρίου του 12ου αιώνα, με επιμήκη κάτοψη και πύργους.

Η Κάτω πόλη εκτεινόταν πιο χαμηλά, στην πεδινή περιοχή ανατολικά του λόφου και προστατευόταν με οχυρωματικό τείχος τετράγωνης κάτοψης. Σήμερα το τείχος είναι ορατό εκατέρωθεν της εθνικής οδού και έχει μήκος περίπου 4,5 χλμ. Κατά διαστήματα ενισχυόταν από 117 αμυντικούς πύργους και μερικά τμήματά του σώζονται σε ύψος 2,5 μ. Γενικά διατηρούνται τρεις σειρές από τους δόμους ασβεστολίθου του τείχους, εκτός από τη νοτιοανατολική πύλη, όπου σώζονται τέσσερις έως επτά σειρές, ενώ εντοπίσθηκαν και ίχνη από την πλίνθινη ανωδομή του. Η είσοδος και έξοδος των κατοίκων και των επισκεπτών στην πόλη γίνονταν από δύο κεντρικές πύλες στα βορειοδυτικά και νοτιοανατολικά των τειχών της και πιθανότατα και από άλλες μικρότερες. Στις πύλες αυτές κατέληγαν δύο μεγάλες λεωφόροι, που μαζί με δίκτυο μικρότερων δρόμων χώριζαν τον ιστό της πόλης σε συνοικίες και τετράγωνα. Τα σπίτια και οι δρόμοι έχουν σχεδόν εξαφανισθεί, αλλά υπολογίζεται ότι στην Κάτω πόλη θα υπήρχαν περίπου 1.400 οικίες και εργαστήρια, όπου ζούσαν περίπου 8.000-9.000 άνθρωποι. Μέχρι στιγμής έχουν ανασκαφεί έξι οικίες και έχουν αποκαλυφθεί ορισμένοι δρόμοι, καθώς και εργαστήρια και κεραμικοί κλίβανοι κατασκευής αγγείων και άλλων πήλινων μικροτεχνημάτων. Οι οικίες ήταν απλές, αλλά ευρύχωρες, με τέσσερα ή πέντε δωμάτια, αποθηκευτικούς χώρους και εσωτερική αυλή. Είχαν τοίχους με λίθινα θεμέλια, ανωδομή από πλίνθους και στέγη καλυμμένη με κεραμίδια. Έξω από τα τείχη της πόλης βρίσκονται κατάλοιπα των νεκροταφείων, που έχουν αποκαλυφθεί κατά τις πρόσφατες ανασκαφές.
Β. Ροντήρη, αρχαιολόγος