ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Οι ανασκαφές της Ι΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων στον χώρο των Παλατιών (ή Πελατιών) Αντίκυρας, στα δυτικά της σημερινής λουτρόπολης στον Κορινθιακό, έχουν αποδώσει κυρίως πολλά οικιστικά, ταφικά και αμυντικά κτίσματα (τείχος αρχαίου λιμένος, αρχαίες οικίες στην περιοχή οικιών Μαυρομιχαλίδη, Παππά, Οικονόμου), νεκροταφείο ύστερης αρχαιότητας (οικ. Μαργαρίτη), συνολικής έκτασης 40 στρεμμάτων περίπου. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίαζει και η ανασκαφή τελευταία ενός πρωτοελλαδικού οικισμού στην Αντίκυρα που έφερε στο φως κτήρια, ''οχυρώσεις''

και δάπεδα των Πρωτοελλαδικών ΙΙ και ΙΙΙ περιόδων, σε μια έκταση 40 x 25 μ., δίπλα

στην κοίτη του τοπικού χειμάρρου. Αξιοπρόσεκτη είναι και μια οικία, ''μέγαρο'' της Πρωτοελλαδικής ΙΙ περιόδου που βρίσκεται στο κεντρικό πλάτωμα του οικισμού, απ' όπου προέρχεται μια σειρά εργαλείων, μια λίθινη σφραγίδα και απανθρακωμένοι καρποί.

Οι ανασκαφές στο βορειοδυτικό νεκροταφείο Αντίκυρας (οικ. Σουλτανάκη / Ταμπίτσικα, περιοχή Ελαιώνα) συμπλήρωσαν τις γνώσεις μας για τις ταφές των αρχαϊκών χρόνων στην Αντίκυρα καθώς τα πρώτα στοιχεία έδωσαν οι ανασκαφές στο νεκροταφείο του Αγίου Ισιδώρου.

Η εικόνα της αρχαίας φωκικής πόλης συμπληρώνεται από τα ερείπια του ναού της Αθηνάς και του εξωτερικού τείχους που δέσποζαν στην κορυφή του λόφου του Σιρού και του ναού της Αρτέμιδος στην περιοχή ''Κεφαλής''. Στην παραλία υπήρχε ακόμη ναός αφιερωμένος στον Ποσειδώνα. Λίγο πιο πέρα υπήρχε το θέατρο και δύο γυμναστήρια. Κανένα από αυτά τα κτήρια δε σώθηκε. Αργότερα πάνω στα ερείπια τους κτίστηκε η πεντάκλιτη βασιλική της Αντίκυρας. H αρχαία κρήνη της πόλης τοποθετείται πιθανότατα στη θέση ''Άγιος Γεώργιος'', στα βόρεια του οικισμού.
Σ. Ραπτόπουλος, αρχαιολόγος