Άποψη των Λουτρών Παλαιόπολης
Στη φυσική κατωφέρεια του λόφου της Ανάληψης στην Παλαιόπολη Κέρκυρας προς τα βόρεια - βορειοδυτικά αποκαλύφθηκε λουτρικό συγκρότημα. Στη σημερινή μορφή του αποτελείται από δέκα (10) κύριους και τρεις (3) βοηθητικούς χώρους. Οι θερμές αίθουσες του λουτρού βρίσκονται στα νότια. Σε δύο χώρους διασώζονται υπόκαυστα (caldaria), ένα δωμάτιο λειτουργεί ως frigidarium και σε τέσσερα άλλα σώζονται praefurnia. Τα δάπεδα των λουτρών διακοσμούνται με ψηφιδωτά, από τα οποία ένα έχει ως κύριο θέμα τη μορφή του Ωκεανού. Στον πλούσιο γλυπτό διάκοσμο συμπεριλαμβάνεται και άγαλμα Αφροδίτης.

Νότια του συγκροτήματος των λουτρών αποκαλύφθηκε αγωγός και κατασκευές διαφόρων εποχών, όπως τμήματα κτηρίων που είναι σύγχρονα με τα λουτρά, καθώς και πλακόστρωτο και φρέαρ των ελληνιστικών χρόνων. Ο συγκεκριμένος χώρος έδωσε ένα θησαυρό 508 ασημένιων νομισμάτων του τέλους του 4ου και των αρχών του 3ου αι. π.Χ.
Γαρυφαλιά Μεταλληνου, αρχαιολόγος
Μαρία Νάκου, αρχαιολόγος