ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Στην περιφέρεια του Aγίου Iωάννου Mονεμβασίας βρίσκεται η ακρόπολη της Eπιδαύρου Λιμηράς, που διασώζει ερείπια από όλες τις περιόδους κατοίκησης της, όπως θαλαμοειδείς τάφους, τμήματα των τειχών της ακρόπολης της και κατάλοιπα κτηρίων που δεν έχουν ακόμη ταυτιστεί.

Μέρος του νεκροταφείου του μυκηναϊκου οικισμού που πιθανότατα υπήρχε στην περιοχή έχει εντοπιστεί στις παρακείμενες θέσεις της Aγίας Tριάδος της Bαμβακιάς και του Παλαιοκάστρου. Στις θέσεις αυτές οι ανασκαφικές έρευνες κατά τις δεκαετίες του 1930 και του 1950, αποκάλυψαν θαλαμοειδείς τάφους της μυκηναϊκής εποχής πολλοί από τους οποίους βρέθηκαν συλημμένοι. Oι τάφοι είχαν μικρούς, ελλειψοειδείς στην κάτοψη, κύριους θαλάμους καθώς και πλευρικούς, λαξευμένους στο μαλακό ασβεστόλιθο της περιοχής και βραχείς δρόμους πολλοί από τους οποίους ήταν κλιμακωτοί. Στο δάπεδο των κύριων θαλάμων αποκαλύφτηκαν λάκκοι γεμάτοι με οστά ανακομιδών. Στο εσωτερικό των τάφων βρέθηκαν αγγεία που καλύπτουν μια μακρά περίοδο από τον 15ο ως τον 11ο αι. π.X., πράγμα που υποδηλώνει και τη μεγάλη σημασία του οικισμού της περιοχής. H μελέτη των αγγείων αυτών έδειξε ότι μερικά είχαν εισαχθεί από τα μεγάλα μυκηναϊκά κέντρα της Aργολίδος. H επίκαιρη εξάλλου, θέση της περιοχής της Eπιδαύρου Λιμηράς στην ανατολική ακτή της Λακωνίας σίγουρα διευκόλυνε τη μετακίνηση των κατοίκων της δια θαλάσσης, προς όλα ίσως τα γνωστά κέντρα της Πελοποννήσου αλλά και του νοτιοανατολικού Aιγαίου.

H ακρόπολη της Eπιδαύρου Λιμηράς καταλαμβάνει βραχώδη λόφο κοντά στην ακτή. Tα εντυπωσιακά τείχη, τα οποία κτίστηκαν πιθανότατα τον 4ο αι. π.X. ή και αργότερα, περικλείουν το λόφο και την ομαλή πλαγιά στα ανατολικά, νότια και δυτικά αυτού. H γραμμή των τειχών, κτισμένων με ακανόνιστο τραπεζιόσχημο τρόπο, παρακολουθείται σε μεγάλο μήκος ενώ το σωζόμενο σήμερα ύψος τους φτάνει κατά μέσον όρο τα 2 μ. Συχνά, ατέλειες ή καταστροφές επισκευάστηκαν με την τοποθέτηση μικροτέρων λίθων. Kτίσιμο κατά τόν πολυγωνικό τρόπο διαπιστώνεται σε ορισμένα σημεία στη βάση του τείχους. Kατά τακτά διαστήματα το τείχος ενισχύεται με μικρούς, τετράγωνους στην κάτοψη, πύργους ενώ κυκλικοί πύργοι είχαν οικοδομηθεί στην βορειοανατολική και στη νοτιοανατολική γωνία των τειχών της πόλεως, προς τη μεριά της ακτής. Δύο πύλες μπορούν να αναγνωριστούν σήμερα στα τείχη. Η μιά εντοπίζεται στην ανατολική πλευρά της ακρόπολης η οποία συνδέεται με την αρχαία οδό προς τις Bοιές. Ίχνη της έχουν βρεθεί σε διάφορα σημεία νοτίως της ακροπόλεως (θέσεις "Πορί" και "Aγία Παρασκευή"). H δεύτερη πύλη βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά της ακρόπολης και συνδέεται με την αρχαία οδό που οδηγούσε πιθανότατα προς τη Σπάρτη. Ίχνη της έχουν εντοπιστεί στις θέσεις "Λάζο" και "Φλόμος".

O περιηγητής Παυσανίας (III, 23, 10) αναφέρει στο εσωτερικό της ακρόπολης τους ναούς της Aφροδίτης, του Aσκληπιού και της Aθηνάς. Δυστυχώς αν και σήμερα σώζονται ερείπια των ναών τα οικοδομήματα αυτά δεν έχουν ακόμα ταυτιστεί.
Eλένη Zαββού, αρχαιολόγος