Άποψη του Προϊστορικού Οικισμού στη θέση Παλιόσκαλα
Ο προϊστορικός οικισμός που ανασκάφτηκε στη θέση Παλαιόσκαλα έχει τη μορφή μαγούλας, όπως ονομάζονται χαρακτηρηστικά στη Θεσσαλία οι χαμηλές εξάρσεις του εδάφους που καλύπτουν λείψανα της αρχαιότητας. Η διάμετρος του οικισμού είναι περίπου 150 μ., ενώ το ύψος της μαγούλας φτάνει τα 6 μ. Στην κορυφή της μαγούλας παλιές εκτεταμένες εργασίες ισοπέδωσης και λάκκοι δενδροφύτευσης είχαν προξενήσει σημαντικές ζημιές στα κτίσματα και τις επιχώσεις του οικισμού. Κύριο γνώρισμα του οικισμού αποτελούν οι λιθόκτιστοι αναλληματικοί τοίχοι και περίβολοι που τον περιτρέχουν σε περίπου ομόκεντρη διάταξη, ανάμεσα στους οποίους δημιουργούνται περισσότερο ή λιγότερο ευρύχωρες ενότητες για τα σπίτια και τις διάφορες κατασκευές.

Το κεντρικό τμήμα του οικισμού καταλαμβάνει ένα κτίσμα με ορθογώνια κάτοψη το οποίο φαίνεται να περιβάλλεται από δύο κυκλικούς τοίχους, αλλά η ανασκαφή τους δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

Στα σπίτια και τις κατασκευές (εστίες) που έχουν προς το παρόν αποκαλυφτεί τόσο στον εσωτερικό πυρήνα του οικισμού όσο και ανάμεσα στα αναλήμματα και τους περιβόλους, δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη οι ανασκαφές ενώ μερικά σώζονται αποσπασματικά. Σε ιδιαίτερα καλή κατάσταση βρέθηκε ένας αναλημματικός τοίχος με επικλινές μέτωπο. Είναι κτισμένος από μικρές πέτρες και λάσπη στο νοτιοανατολικό τμήμα του οικισμού, και σώζεται σε μήκος περίπου 60 μ. και μέγιστο ύψος 2,30 μ. Σε τμήμα ενός περιβόλου στο ανατολικό τμήμα του οικισμού αποκαλύφτηκε είσοδος πλάτους 2 μ., η οποία φαίνεται ότι καταργήθηκε σε μεταγενέστερη οικοδομική φάση. Εκτός από την κεραμική που βρέθηκε σε μεγάλη ποσότητα, ήρθαν επίσης στο φως ειδώλια, λίθινα εργαλεία, μυλόπετρες, σφοντύλια, λίγα χάλκινα αντικείμενα (σμίλη και πέλεκυς) και άλλα ευρήματα.
ΙΕ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων