Άποψη Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου ή Σεραφείμ
Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου ή Σεραφείμ
Χτίστηκε πιθανότατα την πρώτη περίοδο της Τουρκοκρατίας (1458-1687). Ανήκει στον τύπο του εγγεγραμμένου σταυροειδούς ναού με τρούλο που στηριζόταν σε τέσσερις μονολιθικούς κίονες με βάσεις και κιονόκρανα ιωνικού ρυθμού σε β΄ χρήση. Το δάπεδο ήταν στρωμένο με λίθινες πλάκες. Η κεντρική είσοδος του ναού έχει λίθινο περιθύρωμα με ανάγλυφο διάκοσμο, που αναστηλώθηκε πρόσφατα, στη δεξιά θύρα όπως και σε όλα τα ανοίγματα, οξυκόρυφα τόξα. Σώζεται το νότιο παράβημα του ιερού, το διακονικό, στεγασμένο με ...

Η πλακοστρωμένη αυλή της Κλεψύδρας.
Κλεψύδρα
Η πιο γνωστή και σημαντική φυσική πηγή του Ιερού Βράχου, η Κλεψύδρα, στη Βόρεια Κλιτύ, εκτείνεται νότια του Περιπάτου. Από τα νεολιθικά ακόμη χρόνια πρόσφερε το άφθονο νερό της, το οποίο οι κάτοικοί της αντλούσαν από πηγάδια. Η αρχαιότερη ονομασία της ήταν Εμπεδώ, από το όνομα της νύμφης που λατρευόταν στον χώρο. Αργότερα μετονομάστηκε σε Κλεψύδρα από το γεγονός ότι έκλεβε ένα μέρος των νερών της τους θερινούς μήνες και τα νερά αυτά μεταφέρονταν με μια υπόγεια φλέβα στο αθηναϊκό λιμάνι του Φαλήρου. ...

Άποψη Ιερού της Αγλαύρου
Ιερό της Αγλαύρου
Στην Ανατολική Κλιτύ της Ακρόπολης δεσπόζει το μεγαλύτερο σπήλαιο της πόλης (διαστ. 22μ. από Δ προς Α και άνοιγμα 14μ.). Η ανεύρεση το 1980 στο χώρο ανατολικά του σπηλαίου ενεπίγραφης στήλης με χαραγμένο ψήφισμα του Αθηναϊκού δήμου του 247/6 ή 246/5 π.Χ., το οποίο τιμούσε την ιέρεια της νύμφης Αγλαύρου Τιμοκρίτη, οδήγησε τον ανασκαφέα Γ. Δοντά στην τοποθέτηση του ιερού της Αγλαύρου στη συγκεκριμένη θέση, ενώ η ως τότε έρευνα το συνέδεε με σπήλαιο της Βόρειας κλιτύος.Η ταύτιση αυτή, αν και δεν έγινε ...

Άποψη Μυκηναϊκής Κρήνης
Μυκηναϊκή Κρήνη
Βρίσκεται σε βάθος 40μ. μέσα σε φυσική σχισμή, που δημιουργήθηκε όταν αποκολλήθηκε μεγάλο τμήμα του βράχου της Ακρόπολης. Ήταν προσιτή μόνο μέσω αθέατης προφυλαγμένης κλίμακας, που ξεκινούσε από τη ΒΔ γωνία της οικίας των Αρρηφόρων στην Ακρόπολη. Η κλίμακα σχετίζεται από ορισμένους μελετητές, βάσει της περιγραφής του Παυσανία, με την εορτή των Αρρηφορίων και θεωρείται ως το σημείο καθόδου των νεαρών κοριτσιών Αρρηφόρων από τον Ιερό βράχο προς το Ιερό της Αφροδίτης και του Έρωτα. Η κλίμακα, εντός ...

Το Ιερό της Αφροδίτης και του Έρωτα
Ιερό Αφροδίτης και Έρωτα
Το υπαίθριο Ιερό της Αφροδίτης και του Έρωτα ταυτίστηκε το 1931 από τον ανασκαφέα του Αμερικανό αρχαιολόγο Oscar Broneer με βάση τις δύο λαξευμένες στο βράχο επιγραφές. Η μία αναφέρεται στην εορτή του Έρωτα την τετάρτη ημέρα του Μουνιχιώνος μηνός, περίπου στα τέλη της άνοιξης, ενώ η δεύτερη στη θεά Αφροδίτη.Η ανασκαφή του Ιερού έφερε στο φως ποικίλα ευρήματα: θραύσματα μαρμάρινων γλυπτών και αναθηματικών αναγλύφων, τα οποία ήταν τοποθετημένα στις λαξευμένες κόγχες, πήλινα αγγεία και ειδώλια. Χαρακτηριστικές ...

Άποψη Ιερών Σπηλαίων Πανός Διός Απόλλωνα Υπακραίου
Ιερά Σπήλαια Πανός Διός Απόλλωνα Υπακραίου
Στη βορειοδυτική πλαγιά του βράχου της Ακρόπολης δεσπόζουν τρία σπηλαιώδη ανοίγματα αφιερωμένα στη λατρεία του Πάνα, του Δία και του Απόλλωνα. Το ανατολικό σπήλαιο ήταν αφιερωμένο στο θεό Πάνα. Σύμφωνα με την παράδοση ο θεός συνέβαλε στη νίκη των Ελλήνων στη μάχη του Μαραθώνα το 490 π.Χ. ενσπείροντας πανικό φόβο. Οι Αθηναίοι ανταπόδωσαν την ευγνωμοσύνη τους στο θεό με την καθιέρωση της λατρείας του στην πόλη. Το ιερό ήταν τριμερές με λαξευμένες κόγχες για την υποδοχή αφιερωμάτων. Η ταύτιση του ...