Το θωρηκτό Γεώργιος Αβέρωφ, 1911-2011. Ιστορία και Τέχνη

Το Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος συμμετέχοντας στους εορτασμούς για την επέτειο των 100 χρόνων από την ένταξη του θωρηκτού «Γ. Αβέρωφ» στο Πολεμικό Ναυτικό, παρουσιάζει έκθεση ζωγραφικής με τίτλο: Το Θωρηκτό "Γεώργιος Αβέρωφ", 1911-2011. Ιστορία και Τέχνη.

Η έκθεση περιλαμβάνει πίνακες ζωγραφικής σημαντικών καλλιτεχνών, όπως ο Βασίλειος Χατζής, ο Αιμίλιος Προσαλέντης, ο Λυκούργος Κογεβίνας, ο Νικόλαος Καλογερόπουλος, κ.α. οι οποίοι απαθανάτισαν με τον χρωστήρα τους τις ναυτικές επιχειρήσεις των Βαλκανικών Πολέμων και τη συμμετοχή της Ελλάδας στον Α’ και Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.Οι περισσότεροι απ’ αυτούς είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τα γεγονότα από κοντά, ως εντεταλμένοι εικαστικοί ανταποκριτές.

Τα έργα που θα παρουσιαστούν προέρχονται από δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές.

Κατά την διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές του Δημοτικού και Γυμνασίου καθώς και ξεναγήσεις σε οργανωμένες ομάδες ενηλίκων. (Πληροφορίες: Τμήμα Εκπαιδευτικών και Ξεναγήσεων: 210 4516822)

1. "Προσωπογραφίες του Θωρηκτού "Γεώργιος Αβέρωφ".
2. Απεικονίσεις των ναυμαχιών Έλλης και Λήμνου.
3. Απεικονίσεις της αφίξεως του Θωρηκτού "Γεώργιος Αβέρωφ" στην Κωνσταντινούπολη.
4. Προσωπογραφίες του χορηγού-ευεργέτη Γεωργίου Αβέρωφ και των αξιωματικών που υπηρέτησαν επί του θωρηκτού
5. Επιλογή λαϊκών χρωμολιθογραφιών με θέματα των ναυτικών επιχειρήσεων κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους.

ΠΙΝΑΚΕΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ
Συμπληρωματικά, στην έκθεση παρουσιάζεται φωτογραφικό υλικό από τη ιστορική δράση του θωρηκτού καθώς και κειμήλια από τους βαλκανικούς πολέμους (στολή και ξίφος του Αρχηγού του Στόλου κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους, Παύλου Κουντουριώτη καθώς και προσωπικά του αντικείμενα)

Επιμελητής έκθεσης: Μανόλης Βλάχος, Ιστορικός Τέχνης, Καθηγητής Παν/μίου Αθηνών

Ωράριo: