ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΦΩΤΟΘΗΚΗ
 
 
 
Εκθέσεις
| Περιγραφή | | Εκθέματα |

Ψηφιακή Έκθεση της Ιστορίας των Αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων

 
Στιγμιότυπο εφαρμογής με θέμα την αρχιτεκτονική εξέλιξη του ιερού του Διός της Ολυμπίας.
Αφιερωμένη στην Ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων της αρχαιότητας και οργανικά ενταγμένη στο ομώνυμο Μουσείο της Ολυμπίας, η Ψηφιακή Έκθεση συνιστά ένα πρωτότυπο για τα ελληνικά δεδομένα εργαστήρι μάθησης, μια εγκατάσταση που μετατρέπει το σύνηθες περιβάλλον ενός αρχαιολογικού μουσείου σε χώρο στον οποίο διαλέγεται επιτυχώς το παλαιό με το νέο.

Για την επίτευξη των υψηλών στόχων (πληροφόρηση - μάθηση – ψυχαγωγία) της Ψηφιακής Έκθεσης και ευρύτερα του Μουσείου, παρήχθη ποικίλο ψηφιακό περιεχόμενο όπως κείμενα, εικόνες, σχέδια, χάρτες, βίντεο, τρισδιάστατες απεικονίσεις και αναπαραστάσεις, με θέματα από τους αρχαίους αθλητικούς και καλλιτεχνικούς αγώνες που διεξάγονταν στα μεγάλα πανελλήνια ιερά.

Το υλικό αυτό κατανέμεται σε δεκατέσσερα υπολογιστικά συστήματα, τα οποία αξιοποιούν ποικίλες τεχνολογίες και ως σύνολο απαρτίζουν την Ψηφιακή Έκθεση.

Η φυσική κατανομή των συστημάτων στον χώρο, ακολουθεί τη διαδρομή των επισκεπτών, καθώς κινούνται τόσο στην αρχαιολογική έκθεση του ισογείου όσο και στο ειδικά διαμορφωμένο υπόγειο.

Το κοινό λαμβάνει την επιστημονικά ελεγμένη και έγκυρη πληροφορία που παρέχουν τα συστήματα, μέσω πολυμεσικών και διαδραστικών εφαρμογών, επιλέγοντας μια από τις τέσσερις γλώσσες: ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά.

Η Ψηφιακή Έκθεση πρωτοπορεί χάρη στο πλούσιο και πολύτιμο απόθεμα πληροφορίας το οποίο διαχέεται στους επισκέπτες μέσω των ποικίλων και μοναδικών συστημάτων και του λογισμικού αιχμής που διαθέτει.

Το Μουσείο της Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας χαρακτηρίζεται από υψηλή αισθητική την οποία δημιουργούν με ίσους όρους το αρχιτεκτονικό κέλυφος, το αρχαιολογικό υλικό, η μουσειολογική και μουσειογραφική προσέγγιση αλλά και τα ίδια τα συστήματα πληροφορικής.

Τα ψηφιακά συστήματα, έχουν αναχθεί σε εκθέματα, δεδομένου ότι ενσωματώθηκαν αρμονικά μέσα στο περικαλλές κτήριο, ενισχύοντας και αναδεικνύοντας τις αρετές του.

Οι επισκέπτες του Μουσείου γίνονται αποδέκτες μιας πολύ πετυχημένης και θεμιτής αντίθεσης: ένα από τα παλαιότερα μουσεία της Ελλάδας, μετά την ανακαίνισή του και την τεχνολογία αιχμής που διαθέτει, μετατρέπεται σε ένα από τα πλέον σύγχρονα της χώρας.

Από το Νοέμβριο του 2008, οπότε εγκαινιάστηκε η Ψηφιακή Έκθεση, οι εκατοντάδες επισκέπτες και ιδιαίτερα οι μαθητές που χρησιμοποίησαν τα συστήματά της, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη μοναδική εμπειρία και τις πολύτιμες γνώσεις που αποκόμισαν. Ειδικότερα, οι εκπαιδευτικοί χαρακτήρισαν την έκθεση ως άριστο εκπαιδευτικό εργαλείο.
 
 
Συντάκτης
Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος
 
 

Ενότητες της Έκθεσης
 
ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ
Τέσσερις οθόνες τοποθετημένες ανά δύο μπροστά στην κεντρική είσοδο του Μουσείου καλωσορίζουν τον επισκέπτη προβάλλοντας ταυτόχρονα το ίδιο περιεχόμενο σε διαφορετική γλώσσα (Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά).
ΦΟΡΗΤΗ ΣΥΣΚΕΥΗ ΞΕΝΑΓΗΣΗΣ
Μικρή και εύχρηστη συσκευή (υπολογιστές παλάμης - PDA) που συνοδεύει τον επισκέπτη στην περιήγησή του στο μουσείο. Σε αυτή έχουν φορτωθεί πληροφορίες για τις 12 Θεματικές Ενότητες της Αρχαιολογικής Έκθεσης.
ΘΕΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ
Σύστημα εκμάθησης λειτουργίας των φορητών υπολογιστών παλάμης (PDAs.)
ΣΤΑΘΜΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ
Τρεις οθόνες αφής προσφέρουν ποικίλο περιεχόμενο σχετικό με τις 12 Θεματικές Ενότητες της Έκθεσης. Τα κείμενα συνοδεύονται από εικόνες, σχέδια και videos. Απευθύνεται στους επισκέπτες που δεν έχουν προμηθευτεί τη φορητή συσκευή ξενάγησης.
ΣΤΑΘΜΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΩΝ
Πέντε θέσεις πληροφόρησης σε σύνδεση με τη βάση δεδομένων του Μουσείου. Παρέχουν πληροφόρηση σε βάθος για την ιστορία του χώρου και των Αγώνων. Απευθύνεται σε εξειδικευμένους επισκέπτες, αρχαιολόγους, ερευνητές ή φοιτητές.
ΑΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Σύστημα εικονικής πραγματικότητας που μεταδίδει στο χρήστη την αίσθηση της αφής ενός στερεού αρχαίου αντικειμένου.
ΟΙ 5 ΜΕΡΕΣ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ
Συστοιχία πέντε οθονών. Σε κάθε οθόνη προβάλλονται χαρακτηριστικά στιγμιότυπα των αγωνισμάτων και των δρώμενων κατά τις πέντε ημέρες των Ολυμπιακών Αγώνων της αρχαιότητας.
Η ΠΟΜΠΗ – ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ
Σύστημα δέκα οθονών τοποθετημένες σε αντικριστές επιφάνειες του διαδρόμου στο υπόγειο του Μουσείου. Απεικονίζονται σκηνές από την Ιερά Πομπή από την Ήλιδα, πρωτεύουσα του κράτους των Ηλείων και διοργανώτρια πόλη των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ολυμπία που ελάμβανε χώρα δυο ημέρες πριν την έναρξή τους. Επίσης προβάλλονται σκηνές από την προπόνηση των αθλητών στο Γυμνάσιο και την Παλαίστρα της Ήλιδας.
ΣΤΑΘΜΟΙ ΠΟΛΥΜΕΣΩΝ
Εννέα θέσεις πληροφόρησης με 28 παρουσιάσεις και 6 παιχνίδια, ατομικά και ομαδικά, με θέματα σχετικά με την ιστορία και τη σημασία των αγώνων.
ΘΕΑΤΡΟ ΕΙΚΟΝΙΚΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
Θέατρο χωρητικότητας 28 ατόμων (26 + 2 ΑΜΕΑ). Σύστημα εικονικής περιήγησης στο ιερό της Ολυμπίας το 165 μ.Χ.
ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗΣ
Δύο μεγάλες κεκλιμένες οθόνες που λειτουργούν με κατάδειξη, με θέμα την αρχιτεκτονική εξέλιξη του ιερού του Διός της Ολυμπίας.
ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
Οθόνη αφής που κατόπιν επιλογής προβάλλει σύντομες παρουσιάσεις σχετικά με το θέμα και την χρονική περίοδο που επιλέγει ο επισκέπτης
ΠΑΝΟΡΑΜΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ
Αποτελείται από τρεις οθόνες, οι οποίες προβάλλουν συνεχόμενα παρουσιάσεις με θέματα όπως «Ολυμπιακοί Αγώνες και Κοινωνία», «Η Εξέλιξη του Σταδίου», «Πόλη-Κράτος», «Νικητής», «Ιερή Εκεχειρία».
 

Ωράριo:
Η επίσκεψη στην Ψηφιακή Έκθεση είναι δυνατή εντός του ωραρίου λειτουργίας του Μουσείου της Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας αυστηρώς κατόπιν ραντεβού. Κάντε κράτηση στο τηλ 26224022529 κος Αντωνόπουλος