Μόνιμη Έκθεση Αρχαιολογικού Μουσείου Κιμώλου

Αρχαιολογικό Μουσείο Κιμώλου. Άποψη αίθουσας  Ι
Η έκθεση αναπτύσσεται στις δύο αίθουσες του ορόφου (αίθουσες Ι και ΙΙ) και περιλαμβάνει ευρήματα που προέρχονται κυρίως από τις ανασκαφές του νεκροταφείου της αρχαίας πόλης της Κιμώλου στη θέση Ελληνικά, από παραδόσεις, περισυλλογές και επιφανειακές έρευνες σε διάφορες θέσεις του νησιού, καθώς και αντίγραφα δύο σημαντικών για την ιστορία του νησιού ευρημάτων από άλλα Μουσεία της χώρας. Τα εκθέματα καλύπτουν πολλές περιόδους της αρχαιότητας -από την ύστερη νεολιθική περίοδο έως και τους ύστερους ρωμαϊκούς χρόνους- και παρουσιάζονται κατά χρονολογικές ενότητες και σε ορισμένες περιπτώσεις κατά ανασκαφικά σύνολα.

Αίθουσα Ι: στο πρώτο τμήμα της αίθουσας εκτίθενται ευρήματα προϊστορικών χρόνων από διάφορες θέσεις της Κιμώλου -λίθινα εργαλεία, όστρακα πήλινων αγγείων, μαρμάρινος κρατηρίσκος, αντίγραφο μαρμάρινου βιολόσχημου ειδωλίου που βρέθηκε στην Κίμωλο (το πρωτότυπο βρίσκεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο)- τα οποία αντιπροσωπεύουν διάφορες περιόδους της Εποχής του Λίθου και του Χαλκού (ύστερη νεολιθική, πρωτοκυκλαδική, μυκηναϊκή περίοδος).

Το δεύτερο τμήμα της αίθουσας είναι αφιερωμένο στα ευρήματα από την ανασκαφή του νεκροταφείου του 8ου αι. π.Χ. (Πρώιμοι Ιστορικοί Χρόνοι) στα Ελληνικά. Εκτίθενται αντιπροσωπευτικά δείγματα των πολυάριθμων αγγείων που βρέθηκαν στους τάφους, ενώ μέσα σε γυάλινη κατασκευή, που αποτελεί το υπερυψωμένο δάπεδο του τμήματος αυτού, εκτίθεται ένα από τα 22 ταφικά σύνολα που αποκαλύφθηκαν και το οποίο περιλαμβάνει 36 αγγεία. Στη μετάβαση προς το δεύτερο τμήμα της αίθουσας εκτίθεται πώρινη στήλη με ανάγλυφη παράσταση γυναίκας του 7ου αι. π.Χ.

Αίθουσα ΙΙ: εκτίθενται διάφορα ευρήματα από την περιοχή των Ελληνικών (αγγεία, ειδώλια, γλυπτά, μετάλλινα αντικείμενα, κ.α.) που καλύπτουν τις επόμενες περιόδους των Ιστορικών Χρόνων -από την αρχαϊκή περίοδο έως τους ύστερους ρωμαϊκούς χρόνους- τα οποία παρουσιάζονται είτε μεμονωμένα είτε ως ανασκαφικά σύνολα. Επίσης, εκτίθεται αντίγραφο τιμητικού ψηφίσματος του δήμου των Κιμωλίων για τον Καρύστιο δικαστή Χαρίανθο, μοναδική μέχρι σήμερα μαρτυρία για την πολιτική οργάνωση της πόλης και τη λατρεία στους ελληνιστικούς χρόνους (το πρωτότυπο βρίσκεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καρύστου).

Τα εκθέματα πλαισιώνουν μεγάλες φωτογραφίες με απεικονίσεις των χώρων εύρεσής τους, αποσπάσματα περιηγητικών κειμένων, ενημερωτικά κείμενα με χάρτες, σχέδια και φωτογραφίες, επεξηγηματικές πινακίδες και προβολή 15΄ ντοκιμαντέρ στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα προβολής, έτσι ώστε να γίνει κατανοητός από το κοινό τόσο ο χαρακτήρας των ίδιων των αντικειμένων σε πολλαπλά επίπεδα όσο και η πορεία της Κιμώλου στο πέρασμα των αιώνων. Επίσης, για τους μικρούς επισκέπτες του Μουσείου υπάρχει ενημερωτικό-εκπαιδευτικό έντυπο.

Η οργάνωση της μόνιμης έκθεσης των αρχαίων πραγματοποιήθηκε τα έτη 2003-2005, στο πλαίσιο του έργου «Αρχαιολογικό Μουσείο Κιμώλου», ενταγμένου στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Νοτίου Αιγαίου 2000-2006 με φορέα υλοποίησης την ΚΑ΄ ΕΠΚΑ. Το έργο συγχρηματοδοτήθηκε κατά ποσοστό 75% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (Ε.Τ.Π.Α) και κατά 25% από πόρους του Ελληνικού Δημοσίου.

Πέγκυ Πάντου

Ωράριo: