Περιήγηση στην Ανατολική Μεσόγειο μέσα από έργα της συλλογής Ιωάννη Τρικόγλου
(2 Ιουλίου 2012 - 8 Σεπτεμβρίου 2012)

Η έκθεση με τίτλο «Περιήγηση στην Ανατολική Μεσόγειο μέσα από τα έργα της Συλλογής Ιωάννη Τρικόγλου» αποτελεί συνδιοργάνωση της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Α.Π.Θ και του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού. Πραγματοποιείται με αφορμή τη συμπλήρωση πενήντα χρόνων από την απόφαση του Ιωάννη Τρικόγλου, Έλληνα εμπόρου, λόγιου και δραστήριου μέλους της ελληνικής κοινότητας του Καΐρου, να δωρίσει τη Βιβλιοθήκη του στο Α.Π.Θ. (1962).

H έκθεση, στην ουσία μια διαδρομή του Συλλέκτη στην Ανατολική Μεσόγειο, περιλαμβάνει τέσσερις ενότητες που αφορούν σε παρουσίαση, η πρώτη και εισαγωγική, επιλεγμένου υλικού από το προσωπικό του αρχείο (επιστολές, φωτογραφίες, αυτόγραφα), ενώ οι επόμενες τρεις φωτογραφικού υλικού, σχεδίων, χαρακτικών, σπάνιων εκδόσεων που αναφέρονται στην ιστορία, τον πολιτισμό και τον καθημερινό βίο της Αιγύπτου (η δεύτερη), της Μ. Ασίας Κωνσταντινούπολης (η τρίτη) και της Ελλάδας (η τέταρτη) αντίστοιχα. Τα έργα που φιλοξενούνται στην έκθεση, μεγάλης ιστορικής και καλλιτεχνικής αξίας, καλύπτουν το χρονικό φάσμα από το 16ο αι. έως και τον 20ο και παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό.

Δρ Α. Τσιλιπάκου, Διευθύντρια Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού

Αιγυπτιακό Φιρμάνι 78 x 55 εκ.
Ch. Deval (1806 – 1862) «Majur Aga» [1826] 18 x 11 εκ. – Υδατογραφία
Fred Boissonas (1858 – 1946) «Η Ακρόπολη το σούρουπο» 57 x 40 εκ. – Φωτογραφία
Henri Gravedon (1725 – 1805) «Ελληνίδα» 53 x 38 εκ. – Λιθογραφία
David Roberts (1796 – 1864) «Η εξωτερική όψη της Αγίας Αικατερίνης στο όρος Σινά » [1839] 51 x 35 – λιθογραφία έγχρωμη