Η Θεσσαλονίκη των Συλλεκτών. Ιστορίες της πόλης
(21 Σεπτεμβρίου 2012 - 8 Δεκεμβρίου 2012)

Ρολόι επετειακό, ελβετικό μάρκας Cortebert, ασημένιο με ανάγλυφη διακόσμηση
Τα σπάνια εκθέματα, τα περισσότερα εκ των οποίων εκτίθενται για πρώτη φορά, προέρχονται από τις Συλλογές των: Βασίλη Βασιακώστα, Αλέξανδρου Γαρύφαλλου, Σάββα Δεμερτζή, Γιώργου Θωμαρέη, Οικογένειας Καλφαγιάν, Μανώλη Κανδυλάκη, Παναγιώτη Κόκκα, Γιώργου Κωνσταντινίδη, Γιάννη Μέγα, Βασίλη Νικόλτσιου, ΄Αγγελου Παπαϊωάννου, Γιώργου Πατιερίδη, Κώστα Σταμάτη, Δημήτρη Τακά, Αλέξανδρου & Λένας Χαΐτογλου.

Στην πρώτη ενότητα της Έκθεσης παρουσιάζεται η πόλη ως ένα συλλεκτικό κομμάτι, μέσα από τις συλλογές των συλλεκτών.

Στη δεύτερη ενότητα παρουσιάζονται τα πρόσωπα της πόλης. Η Θεσσαλονίκη ως πόλη ανατολίτικη, ευρωπαϊκή, πολυεθνική, πολυπολιτισμική, νωχελική και ταυτόχρονα ορμητικά κοσμοπολίτικη, ξεδιπλώνει νήματα της Ιστορίας της από παλιά, φανερώνει τόπους, τοπία και ανθρώπους αναδεικνύει τη ζωή και τις σχέσεις τους, τις συνήθειες και τις νέες τους εμπειρίες, στην περίοδο 1869-1912 και στα δύσκολα χρόνια 1912-1917.

Η τρίτη ενότητα της Έκθεσης έχει θέμα «Η δική μου Θεσσαλονίκη, η δική μας Θεσσαλονίκη». Προσωπικές ιστορίες των ανθρώπων της πόλης μπλέκονται με τις ιστορίες της Θεσσαλονίκης και γίνονται η σύγχρονη πόλη, μας βοηθούν να αναστοχαστούμε πώς μεταλλάχθηκε, μας οδηγούν να σκεφτούμε πώς μπορεί να γίνει αυτή που της αξίζει.

Η έκθεση είναι διαδραστική και υποστηρίζεται με οπτικοακουστικές παραγωγές.

«Οι επετειακές εκδηλώσεις μπορεί να αποτελέσουν κίνητρο μνήμης αλλά και αυτογνωσίας για το κοινό μιας πόλης. Με την έννοια αυτή και με αφορμή τον εορτασμό των 100 χρόνων από την ένταξη της Θεσσαλονίκης στον εθνικό κορμό, δεκαπέντε συλλέκτες της πόλης αποφασίσαμε να συμβάλουμε στην πραγματοποίηση αυτής της σημαντικής έκθεσης προσφέροντας εκθέματα από τις συλλογές μας» υποστηρίζουν οι συλλέκτες που παραχώρησαν τις συλλογές τους για να πραγματοποιηθεί η Έκθεση.

Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης και εντάσσεται στον εορτασμό των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης.

Το συντονισμό του έργου ανέλαβαν από το Α.Π.Θ., οι Καθηγητές Αλέξανδρος Γαρύφαλλος και Ελεωνόρα Σκουτέρη-Διδασκάλου και από το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού η Διευθύντρια του, Δρ. Αγαθονίκη Τσιλιπάκου.

Την επιμέλεια της Έκθεσης είχαν οι Ελεωνόρα Σκουτέρη-Διδασκάλου, επ. Καθηγήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας & Λαογραφίας στο Α.Π.Θ. και η Περσεφόνη Καραμπάτη, ιστορικός-μουσειολόγος στο Ίδρυμα του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, στην οποία οφείλεται και η μουσειολογική μελέτη. Στα κείμενα συνέβαλε ο Βασίλης Γούναρης, Καθηγητής Νεότερης Ιστορίας Α.Π.Θ. Στην προετοιμασία του εκθεμάτων συμμετείχαν οι: Αλέξανδρος Γαρύφαλλος, Σάββας Δεμερτζής ’γγελος Παπαϊωάννου και Γιώργος Θωμαρέης. Η μουσειογραφική μελέτη και επίβλεψη έγινε από τους αρχιτέκτονες-μουσειολόγους Γιώργο Παυλίδη και Πηγή Σαρβάνη. Ο σχεδιασμός των γραφιστικών έγινε από τη LineaDesign.

Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού παρείχε επιστημονική και τεχνική υποστήριξη για τη δημιουργία αυτής της διαδραστικής έκθεσης - ανασύνθεσης του μωσαϊκού της ιστορίας της βυζαντινής, μετά - βυζαντινής Θεσσαλονίκης στην πορεία ενσωμάτωσης στο νεοελληνικό κράτος, συμμετέχοντας με τον τρόπο αυτό στους φετινούς εορτασμούς για τα εκατό χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης.

Στους συνεργαζόμενους φορείς και οργανισμούς ξεχωρίζουν: ο Δημοσιογραφικός Όμιλος «Μακεδονία», η Κεντρική Βιβλιοθήκη ΑΠΘ, η Αγιορείτικη Εστία, το Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, το Πολεμικό Μουσείο (Αθήνας και Θεσσαλονίκη), η Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης.

Δρ Αγαθονίκη Τσιλιπάκου, Διευθύντρια Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού

Souvenir de Salonique 1916: o Λευκός Πύργος σε σταμπωτό μαντίλι