Αρχιτεκτονικοί Θησαυροί από την Καρδιά της Μεσαιωνικής Σερβίας
(7 Δεκεμβρίου 2012 - 3 Μαρτίου 2013 - παράταση έως 31 Μαρτίου 2013)

Ναός Αγίων Πέτρου Και Παύλου (Πέτροβα Τσρκβα)
Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού σε συνεργασία με το Ίδρυμα για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της πόλης του Κράλιεβο (Zavod za Zastitu Spomenika Kulture Kraljeva) συμμετέχει στη δράση της Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού «Θεσσαλονίκη ? Σταυροδρόμι Πολιτισμών» με τη φωτογραφική έκθεση «Αρχιτεκτονικοί Θησαυροί από την Καρδιά της Μεσαιωνικής Σερβίας».

Το μεσαιωνικό βασίλειο της Σερβίας συνδεόταν με το Βυζάντιο και ειδικότερα με τη Θεσσαλονίκη με πολλαπλούς και πολυεπίπεδους δεσμούς. Η κεντρική Σερβία μάλιστα, περιοχή ευθύνης του Ιδρύματος για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Κράλιεβο, χαρακτηρίζεται από την πληθώρα σημαντικών εκκλησιαστικών και κοσμικών μνημείων που διατηρήθηκαν στη περιοχή, μαρτυρώντας το υψηλότατο καλλιτεχνικό, πολιτιστικό και τεχνολογικό επίπεδο κατά την υστεροβυζαντινή περίοδο, όταν στη Σερβία βασίλευε η δυναστεία των Νεμανιδών (1166 - 1371)Μέσα από το πλούσιο φωτογραφικό υλικό της έκθεσης παρουσιάζονται τα σημαντικότερα και αντιπροσωπευτικότερα δείγματα της μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής της περιοχής. Τα περισσότερα από τα επιλεχθέντα μνημεία αποτελούν μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και συμπεριλαμβάνονται στον αντίστοιχο κατάλογο της UNESCO.Θα πραγματοποιηθεί, επίσης, διάλεξη του Dr. Slobodan Curcic, ομότιμου καθηγητή αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου του Princeton, με θέμα "Patronage of King Stefan Uros II Milutin: Politics and Architecture in Serbia, ca. 1300-1320".

Την έκθεση συνοδεύει δίγλωσσος [ελληνικά & αγγλικά] επιστημονικός κατάλογος με πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

Δρ Αγαθονίκη Τσιλιπάκου, Διευθύντρια Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού

Ντζούρτζεβι Στούποβι