| Περιγραφή | | Εκθέματα |

ΧΡΟΝΟΣ+ΤΟΠΟΣ. Είκοσι δύο ποιήματα του Κ. Π. Καβάφη, Δώδεκα εικόνες του Χ. Ι. Ξένου & Ποιήματα εν όλω
(31 Μαΐου 2013 - 31 Αυγούστου 2013)

Άποψη της έκθεσης Χρόνος+Τόπος
To Mουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, τιμώντας την επέτειο των 150 χρόνων από τη γέννηση του μεγάλου Έλληνα Αλεξανδρινού ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη, διοργανώνει δυο περιοδικές εκθέσεις στο πλαίσιο των τιμητικών εκδηλώσεων "Έτους Κ.Π. Καβάφη", όπως το ανακήρυξαν η UNESCO και το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Συγκεκριμένα, παρουσιάζονται η έκθεση του εικαστικού Χ. Ι. Ξένου με τίτλο "ΧΡΟΝΟΣ ΚΑΙ ΤΟΠΟΣ. Είκοσι δύο ποιήματα του Κ. Π. Καβάφη, Δώδεκα εικόνες του Χ. Ι. Ξένου", αλλά και έκθεση εκδόσεων αφιερωμένων στον Κωνσταντίνο Καβάφη με τίτλο "Ποιήματα εν όλω". Οι εκθέσεις, οι οποίες εγκαινιάζονται την Παρασκευή 31 Μαΐου στις 8.30 μ.μ. στην πτέρυγα περιοδικών εκθέσεων "Κυριάκος Κρόκος" του Μουσείου, θα διαρκέσουν έως τις 31 Αυγούστου 2013.

Ο Χάρης Ξένος αποκρυπτογραφώντας τα μηνύματα που εξέπεμπε ο έμμετρος λόγος του Καβάφη, επέλεξε είκοσι δύο ποιήματα και φιλοτέχνησε δώδεκα ζωγραφικά έργα με συμβολικό ή αλληγορικό περιεχόμενο που προέρχονται από μετουσιωμένες παρατηρήσεις της ποίησης του Καβάφη, συνδυασμένες με μνήμες και εντυπώσεις. Η έκθεση με τίτλο "ΧΡΟΝΟΣ ΚΑΙ ΤΟΠΟΣ", με θέμα τα εικαστικά σύμβολα του αρχαίου κόσμου, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών το 2010. Το 2011 o Χάρης Ξένος επικέντρωσε το ενδιαφέρον του στη συμβολική γραφή του Καβάφη και η έκθεση εμπλουτισμένη με νέα έργα παρουσιάστηκε στο Μουσείο Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης με τον τίτλο με τον οποίο παρουσιάζεται και στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού. Το 2012 η ίδια έκθεση μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη, όπου εκτέθηκε στο Mimar Sinan Guzel Sanatlar Universitesi Yayinlari.

Στον ίδιο χώρο, στην πτέρυγα περιοδικών εκθέσεων "Κυριάκος Κρόκος", παρουσιάζεται έκθεση εκδόσεων αφιερωμένων στον Κωνσταντίνο Καβάφη με τίτλο "Ποιήματα εν όλω", καταδεικνύοντας την παγκοσμιότητα της ποίησης του Καβάφη. Πρόκειται για συνολικά 80 εκδόσεις από όλον τον κόσμο, πολλές από αυτές σπάνιες, από την Ελλάδα και τη Μεγάλη Βρετανία μέχρι τη Χιλή και τις ΗΠΑ με ποιήματα μεταφρασμένα σε 16 γλώσσες. Πολλές από τις εκδόσεις αποτελούν ευγενική χορηγία γνωστών εκδοτικών οίκων, με αφορμή τη διοργάνωση της συγκεκριμένης έκθεσης.

Οι εκδόσεις αποτελούν μέρος της προσωπικής συλλογής του δρ Παναγιώτη Καμπάνη, αρχαιολόγου του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού και καβαφιστή.

Δρ Αγαθονίκη Τσιλιπάκου, διευθύντρια ΜΒΠ