Λεσβία Γη...Ξενία Γη

Γενική άποψη της αίθουσας
Η περιοδική έκθεση «Λεσβία Γη … Ξενία Γη» λειτουργεί από τον Οκτώβριο του 2015 στο νέο κτήριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Μυτιλήνης. Το υλικό που παρουσιάζεται αφορά αφενός σε πήλινα καλλιτεχνήματα (αγγεία, ειδώλια, σκεύη) από αρχαιολογικές θέσεις της Λέσβου (Μυτιλήνη, Θερμή, Μήθυμνα, Ερεσό, Γέρα) της προϊστορικής εποχής έως τους μεταβυζαντινούς χρόνους, αφετέρου σε καλλιτεχνικά δημιουργήματα σύγχρονων κεραμιστών, που εργάζονται και δραστηριοποιούνται στη Λέσβο.

Το σκεπτικό της έκθεσης είναι να γνωρίσουν οι επισκέπτες τα σπουδαία έργα των κεραμιστών στο νησί της Λέσβου, από την Προϊστορία έως τους σύγχρονους χρόνους και να τονιστεί η ιστορική συνέχεια και η διαχρονία του πηλού, όπως επιβίωσε ανά τους αιώνες.

Τα αντικείμενα εκτίθενται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, στην αίθουσα του ορόφου των περιοδικών εκθέσεων του Μουσείου.

Επεξηγηματικά κείμενα και φυλλάδιο συμπληρώνουν την έκθεση.

Δρ Παύλος Τριανταφυλλίδης, Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου

Ενότητες της Έκθεσης

Με βάση τη χρονολόγηση των ευρημάτων και την αρχαία τοπογραφία της Λέσβου, η έκθεση διαιρείται στις επιμέρους ενότητες:
Στην ανατολική πλευρά της αίθουσας παρουσιάζεται κεραμική των προϊστορικών χρόνων από τη Θερμή και τη Γέρα.
Στη βόρεια και δυτική πλευρά εκτίθενται σκεύη και ειδώλια από τους ύστερους Γεωμετρικούς χρόνους έως και τη Μεταβυζαντινή περίοδο, από την Ερεσό, τη Μήθυμνα και τη Μυτιλήνη, που αντιπαραβάλλονται με δημιουργικές μεταπλάσεις σύγχρονων Λεσβίων κεραμιστών.
Τέλος, στη νότια πλευρά εκτίθενται καλλιτεχνικές δημιουργίες καλλιτεχνών της Λέσβου, σε πηλό.

Ανατολική πλευρά της αίθουσας