1716. Το Ασέδιο των Κορυφών

Επιχρωματισμένη χαλκογραφία με την απεικόνιση της πολιορκίας της Κέρκυρας. Περ. το 1720.Ιδιωτική συλλογή Σπ. Γαούτση.
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κέρκυρας στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 300 χρόνια από την πολιορκία της Κέρκυρας από τους Οθωμανούς (1716), διοργανώνει περιοδική έκθεση με θέμα "Το ασέδιο των Κορυφών" στο Λατινικό Παρεκκλήσιο του Παλαιού Φρουρίου Κέρκυρας.

Η έκθεση βασίζεται σε τεκμήρια από την πλούσια συλλογή του κερκυραίου ιστορικού ερευνητή Σπύρου Γαούτση. Χάρτες, χειρόγραφα, έντυπα, μετάλλια και άλλα έργα που συστηματικά και με ιδιαίτερο ζήλο συγκεντρώνει ο συλλέκτης, επιτρέπουν πολλαπλή ‘ανάγνωση’ του χρονικού της πολιορκίας και του ρόλου του Σάξονα στρατάρχη Johann Matthias von der Schulenburg στην άμυνα της πόλης. Το αφιέρωμα στον στρατάρχη συμπληρώνει η εξαιρετικής τέχνης προσωπογραφία του, έργο του ζωγράφου Παναγιώτη Δοξαρά (1725), από την Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου.

Προβάλλεται επίσης η συμβολή των κερκυραίων αγωνιστών, ενώ μοναδικό αντικείμενο της ενότητας αυτής αποτελεί τμήμα ακροστολίου γαλέρας με τη μορφή του αγίου Σπυρίδωνα από την ιδιωτική συλλογή της κ. Μ. Ντάντος-Βεντούρα.

Η έκθεση ολοκληρώνεται με εικόνες του προστάτη της Κέρκυρας αγίου Σπυρίδωνα από το Εκκλησιαστικό Μουσείο Αγίων Πατέρων Κέρκυρας και το Λαογραφικό Μουσείο Στεμνίτσας που απεικονίζουν τη θαυματουργική παρέμβασή του στη λύση της πολιορκίας, σε ανάμνηση της οποίας τελείται κατ’ έτος λιτανεία του σκηνώματός του στις 11 Αυγούστου.

Η Εφορεία εκπόνησε για τους μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σχετικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Τέλος, στο πλαίσιο της έκθεσης σχεδιάστηκε από την Εφορεία εφαρμογή για κινητές συσκευές, λογισμικού android, εκπαιδευτικού και ενημερωτικού χαρακτήρα, για τα 300 χρόνια από την πολιορκία της Κέρκυρας από τους Οθωμανούς (1716).

Η εφαρμογή, με τη βοήθεια GPS και χάρτη της εποχής, ξεναγεί τον χρήστη σε 12 τοπόσημα της Παλαιάς Πόλης της Κέρκυρας, τα οποία συνδέονται με τα γεγονότα της εποχής εκείνης για βαθύτερη γνώση της ιστορίας και της τοπογραφίας του μνημείου της Κέρκυρας.

Η σύνδεση με την εφαρμογή μπορεί να πραγματοποιηθεί δωρεάν μέσω του συνδέσμου:

Ωράριo:
Χειμερινό: Καθημερινά, 08:00-15:00

Εισιτήρια:
Ολόκληρο: €6, Μειωμένο: €3
Το κόστος επίσκεψης της έκθεσης περιλαμβάνεται στην τιμή του εισιτηρίου του αρχαιολογικού χώρου του Παλαιού Φρουρίου
Ενιαίο Εισιτήριο:
Ολόκληρο: €14, Μειωμένο: €7