Περιοδικές εκθέσεις

Γενική άποψη της έκθεσης
Φρούρια που Ενώνουν
(17 Νοεμβρίου 2018 - 2 Δεκεμβρίου 2018)

H φωτογραφική έκθεση περιλαμβάνει έργα επαγγελματιών και ερασιτεχνών φωτογράφων, στα οποία αποτυπώνονται οχυρώσεις της Βόρειας Αδριατικής (Ιταλία, Κροατία, Σλοβενία), από την προϊστορία έως τα μέσα του 20ου αι.
Δημιουργήθηκε από τον Ευρωπαϊκό Όμιλο Marco Polo System στο πλαίσιο του έργου CAMAA (Κέντρο Στρατιωτικής Αρχιτεκτονικής της Βόρειας Αδριατικής) με αρχικό τίτλο “ΟΧΥΡΩΜΑΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ: Άγνωστες όψεις της Αδριατικής”, χρηματοδοτούμενη από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (Interreg ...

Εκεί μακρυά… στο νησί της σωτηρίας. Οι Σέρβοι στην Κέρκυρα 1916-1918
(17 Δεκεμβρίου 2018 - 5 Μαΐου 2019)

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κέρκυρας, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018, διοργανώνει στο Λατινικό Παρεκκλήσι του Παλαιού Φρουρίου Κέρκυρας περιοδική έκθεση με θέμα την παρουσία των Σέρβων στην Κέρκυρα (1916-1918).
Η Κέρκυρα στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο συνδέθηκε με μια από τις τραγικότερες στιγμές της ιστορίας της Σερβίας. Το νησί βρέθηκε στη δίνη του Μεγάλου Πολέμου όταν καταλήφθηκε, στις αρχές του 1916, από τις Συμμαχικές Δυνάμεις της Entente -παρά την ουδετερότητα της Ελλάδας ...

Επιχρωματισμένη χαλκογραφία με την απεικόνιση της πολιορκίας της Κέρκυρας. Περ. το 1720.Ιδιωτική συλλογή Σπ. Γαούτση.
1716. Το Ασέδιο των Κορυφών
(10 Αυγούστου 2016 - 30 Απριλίου 2017)

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κέρκυρας στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 300 χρόνια από την πολιορκία της Κέρκυρας από τους Οθωμανούς (1716), διοργανώνει περιοδική έκθεση με θέμα "Το ασέδιο των Κορυφών" στο Λατινικό Παρεκκλήσιο του Παλαιού Φρουρίου Κέρκυρας.
Η έκθεση βασίζεται σε τεκμήρια από την πλούσια συλλογή του κερκυραίου ιστορικού ερευνητή Σπύρου Γαούτση. Χάρτες, χειρόγραφα, έντυπα, μετάλλια και άλλα έργα που συστηματικά και με ιδιαίτερο ζήλο συγκεντρώνει ο συλλέκτης, επιτρέπουν πολλαπλή ‘ανάγνωση’ ...

Άποψη της έκθεσης "Καταφύγιο. Κέρκυρα, Πρόσφυγες 1922-1924"
Έκθεση Ζωγραφικής "Καταφύγιο. Κέρκυρα, Πρόσφυγες 1922-1924"
(8 Αυγούστου 2022 - 30 Αυγούστου 2022)

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κέρκυρας διοργανώνει στο Λατινικό Παρεκκλήσιο του Παλαιού Φρουρίου Κέρκυρας την ομαδική έκθεση ζωγραφικής "Καταφύγιο. Κέρκυρα, Πρόσφυγες 1922-1924" με αναφορά στην επετειακή μνήμη των εκατό ετών από την Μικρασιατική Καταστροφή και τον ρόλο της Κέρκυρας ως τόπου υποδοχής και καταφυγής Μικρασιατών προσφύγων.
Η θλιβερή πραγματικότητα στο τέλος του καλοκαιριού του 1922 και έως την λήξη του 1924 οδήγησε εκατοντάδες πρόσφυγες να αναζητήσουν εδώ, στο δυτικότερο άκρο της χώρας, ...