ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΦΩΤΟΘΗΚΗ
 
 
 
Εκθέσεις
| Περιγραφή | | Εκθέματα |

Εκεί μακρυά… στο νησί της σωτηρίας. Οι Σέρβοι στην Κέρκυρα 1916-1918
(17 Δεκεμβρίου 2018 - 5 Μαΐου 2019)

 
Γενική άποψη της έκθεσης
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κέρκυρας, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018, διοργανώνει στο Λατινικό Παρεκκλήσι του Παλαιού Φρουρίου Κέρκυρας περιοδική έκθεση με θέμα την παρουσία των Σέρβων στην Κέρκυρα (1916-1918).

Η Κέρκυρα στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο συνδέθηκε με μια από τις τραγικότερες στιγμές της ιστορίας της Σερβίας. Το νησί βρέθηκε στη δίνη του Μεγάλου Πολέμου όταν καταλήφθηκε, στις αρχές του 1916, από τις Συμμαχικές Δυνάμεις της Entente -παρά την ουδετερότητα της Ελλάδας - για να μεταφερθεί εδώ ο σερβικός στρατός που υποχωρούσε ηττημένος μέσα από τα χιονισμένα αλβανικά βουνά. Η οπισθοχώρηση αυτή θεωρήθηκε μια από τις πιο φοβερές τραγωδίες της σύγχρονης εποχής. Το νησί της Κέρκυρας μετατράπηκε σε νησί της σωτηρίας, αλλά και σε τόπο θανάτου για πολλούς άρρωστους και εξαντλημένους αγωνιστές.

Η έκθεση βασίζεται σε τεκμήρια εποχής, πλούσιο φωτογραφικό υλικό, επιστολικά δελτάρια, εφημερίδες, έντυπα και άλλα έργα από ιδιωτικές συλλογές της Κέρκυρας και της Αθήνας.

Παράλληλα εκτίθενται έργα τέχνης σύγχρονων Ελλήνων και Σέρβων καλλιτεχνών που διαπραγματεύονται εικονογραφικά τα ιστορικά γεγονότα. Μέσα από διαφορετικές καλλιτεχνικές γραφές, περιγραφικές ή εννοιολογικές, και ποικίλα τεχνικά μέσα-ζωγραφική, γλυπτική, χαρακτική, εγκαταστάσεις-οι εικαστικοί Vladimir Velickovic, Milan Zunic, Budimir Dimitrijevic, Miodrag Peric, Γιάννης Αδαμάκης, Ανδρέας Κοντέλλης, Άγγελος Σκούρτης, Ιωάννα Βλάχου, Γιώργος Γιώτσας και Έλενα Παπαδημητρίου προσεγγίζουν τη θεματική πολύπλευρα και με τις προσωπικές τους εκφραστικές διατυπώσεις οδηγούν τον θεατή σε μια ξεχωριστή ιστόρηση.
 

Ωράριo:
Χειμερινό: Καθημερινά, 09.00 έως 16.00
Θερινό: Καθημερινά, 09.00 έως 16.00
Διάρκεια έκθεσης: 17 Δεκεμβρίου 2018 - 20 Ιουνίου 2019

Εισιτήρια:
Ολόκληρο: €6, Μειωμένο: €3
Το κόστος επίσκεψης της έκθεσης περιλαμβάνεται στην τιμή του εισιτηρίου του αρχαιολογικού χώρου του Παλαιού Φρουρίου
Ενιαίο Εισιτήριο:
Ολόκληρο: €14, Μειωμένο: €7
Άλλες φωτογραφίες της έκθεσης
Γενική άποψη της έκθεσης
Πρόσκληση εγκαινίων έκθεσης