Έκθεση Ζωγραφικής "Καταφύγιο. Κέρκυρα, Πρόσφυγες 1922-1924"
(8 Αυγούστου 2022 - 30 Αυγούστου 2022)

Άποψη της έκθεσης "Καταφύγιο. Κέρκυρα, Πρόσφυγες 1922-1924"
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κέρκυρας διοργανώνει στο Λατινικό Παρεκκλήσιο του Παλαιού Φρουρίου Κέρκυρας την ομαδική έκθεση ζωγραφικής "Καταφύγιο. Κέρκυρα, Πρόσφυγες 1922-1924" με αναφορά στην επετειακή μνήμη των εκατό ετών από την Μικρασιατική Καταστροφή και τον ρόλο της Κέρκυρας ως τόπου υποδοχής και καταφυγής Μικρασιατών προσφύγων.

Η θλιβερή πραγματικότητα στο τέλος του καλοκαιριού του 1922 και έως την λήξη του 1924 οδήγησε εκατοντάδες πρόσφυγες να αναζητήσουν εδώ, στο δυτικότερο άκρο της χώρας, μια νέα πατρίδα, μια νέα ζωή. Η Κέρκυρα, ανέκαθεν τόπος υποδοχής πληθυσμών, αγκάλιασε και υποστήριξε την προσπάθειά τους. Ένα αληθινό πρόσωπο, η Χρυσάνθη Αραμπατζή, προβάλλει ζωντανή μαρτυρία για τον επίπονο αγώνα της επιβίωσής τους. Η ιστορία της, ως ενδεικτική και παράλληλη πολλών άλλων, εμπνέει στην παρούσα έκθεση ζωγραφικής την εκκίνηση της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Η πατρίδα, η οικογένεια, το ταξίδι, ο νέος τόπος, η μοίρα της Χρυσάνθης και τόσων άλλων υφαίνουν την γόνιμη προίκα της Μικράς Ασίας στην σύγχρονη Κέρκυρα.

Στην έκθεση συμμετέχουν οι Σπύρος Κολυβάς, Αλέκα Λαμπίρη, Κώστας Μηνάς, Κατερίνα Μονόπωλη, Σοφία Σταύρου, Κώστας Τόμπρος, έξι εικαστικοί που δραστηριοποιούνται στο νησί και οι οποίοι, με διαφορετικούς τρόπους και ερμηνείες, αναπλάθουν τις ιστορίες του ‘καταφυγίου’ των προσφύγων.

Συμπεριλαμβάνονται, επίσης, τρία έργα τοπιογραφίας με όψεις του ‘καταφυγίου’ της παράλιας ζώνης του νησιού από την συλλογή του αείμνηστου κερκυραίου ζωγράφου Τζίνου Δημητράτου (1943-2021), ως τιμητική υπόμνηση της προσφοράς του στην τέχνη και στην Κέρκυρα του ανθρωπισμού.

Επιμέλεια έκθεσης: Μαρία Μελέντη, ιστορικός τέχνης

Ιστορική τεκμηρίωση: Μαρία Καμονάχου, δρ Ιστορίας

Εφορεία Αρχαιοτήτων Κέρκυρας

Ωράριo:
Χειμερινό: Καθημερινά, 08.00-20.00
8 - 30 Αυγούστου 2022

Εισιτήρια:
Ολόκληρο: €6, Μειωμένο: €3
Το κόστος επίσκεψης της έκθεσης περιλαμβάνεται στην τιμή του εισιτηρίου εισόδου στον αρχαιολογικό χώρο του Παλαιού Φρουρίου.
Ενιαίο Εισιτήριο:
Ολόκληρο: €14, Μειωμένο: €7