Έκθεση τέχνης "Στα όρια της γραμμής" του Αχιλλέα Παπακώστα στο Καφέ του Μουσείου

φωτογραφία έργου του Αχιλλέα Παπακώστα από τη σειρά «Στα όρια της γραμμής»
Στο φιλόξενο Καφέ του Μουσείου, έναν χώρο που τα τελευταία χρόνια δίνει βήμα διαλόγου σε καλλιτέχνες και εικαστικές ομάδες της Ελλάδας και του εξωτερικού, με στόχο να προσφέρει εικαστικά ερεθίσματα ως γέφυρα ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν, εγκαινιάζεται τη Δευτέρα 19 Μαρτίου και ώρα 18:00, η έκθεση του Αχιλλέα Παπακώστα με τίτλο «Στα όρια της γραμμής».

Ο εικαστικός Αχιλλέας Παπακώστας εμπνέεται από την «ελληνική γραμμή», όπως αυτή προβάλλει σε αντικείμενα μοναδικής τέχνης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Από τα αγγεία, τα ανάγλυφα έργα και τις επιτύμβιες ληκύθους, ο ζωγράφος επιχειρεί να μεταγράψει την «καθαρή» γραφή του σχεδίου, με την οποία οι δημιουργοί απέδιδαν την πλαστικότητα των μορφών. Παρατηρώντας τα αγγεία και τις περίφημες παραστάσεις τους, ο καλλιτέχνης ξεχώρισε πώς λειτουργούν οι εικόνες και οι μορφές φυσιοκρατικά, ενώ συγχρόνως σχηματίζουν και ένα μοτίβο με όρους επίπεδης εικονογραφίας. Πιάνοντας το νήμα από αυτήν, ο Παπακώστας φιλοδοξεί με μια νέα σειρά έργων από σχέδια και μικρά τελάρα, να δώσει οντότητα στη γραμμή είτε μεγεθύνοντας, είτε πιέζοντάς την. Δεν χρησιμοποιεί τη γραμμοσκίαση ή οτιδήποτε σχετίζεται με πλάσιμο, αλλά δουλεύει επάνω στη λιτότητα του σχεδίου με πρόθεση να το μετατρέψει σε ζωγραφικό σώμα. Μυθολογικές φιγούρες τεράτων, ομάδες από οπλίτες αλλά και αγροτικές σκηνές σχηματοποιούνται προβολικά μέσα από το σύγχρονο βλέμμα του δημιουργού και συνδέουν τον ζωγράφο με τον ρυθμό των καλλιτεχνών της αρχαιότητας.

Μαθητής του Τέτση και της Παπασπύρου στην ΑΣΚΤ και του φημισμένου δασκάλου Vladimir Velickovic στην Ecole Nationale des Beaux Arts στο Παρίσι, ο Αχιλλέας Παπακώστας έχει αποσπάσει βραβεία σε διαγωνισμούς στην Ελλάδα (1995: 1ο Βραβείο στον διαγωνισμό νέων καλλιτεχνών του Ιδρύματος Σπυρόπουλου, 1998: Βραβείο “Μελίνα Μερκούρη” του Υπουργείου Πολιτισμού, 2004: Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών) και στη Γαλλία (Grand Prix στον διαγωνισμό Paul-Louis Weiller της Ακαδημίας Καλών Τεχνών, Institut de France, Παρίσι). Μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιήσει τέσσερις ατομικές εκθέσεις, έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές και έργα του ανήκουν σε μεγάλες συλλογές της Ελλάδας και του εξωτερικού. Την έκθεση επιμελείται ο Γιώργος Μυλωνάς.

Εγκαίνια: Δευτέρα 19 Μαρτίου 2018, ώρα 17:00