Αντώνης Σουρούνης: Μονοπάτια & Θάλασσες

Μαραθώνιος Ανάγνωσης

Στο πλαίσιο εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2019, οργανώθηκε ένας Μαραθώνιος Ανάγνωσης έργων του Αντώνη Σουρούνη, ως προπομπός για την επερχόμενη έκθεση (27 Σεπτεμβρίου 2019).

54α ΔΗΜΗΤΡΙΑ

«’Οταν έρχεται ο Οκτώβρης από το χρονιάρικο του ταξίδι, μου φέρνει δώρα… Καμιά φορά έρχεται για να μου τα πάρει πίσω ή και να με τιμωρήσει για κάτι που μόνο εμείς οι δυο γνωρίζουμε. Δεν ξέρω τι θα κάνει φέτος, μόλις έφτασε.»

Το 2016, τον Οκτώβρη, ο Αντώνης Σουρούνης έφυγε οριστικά από κοντά μας. Τρία χρόνια μετά, τον Οκτώβρη, αποπειραθήκαμε να κάνουμε ένα δώρο στο συγγραφέα, στην πόλη που γεννήθηκε, στη γειτονιά που μεγάλωσε, την Άνω Πόλη.

Ο Πολυχώρος Πολιτισμού Ισλαχανέ, δυο βήματα από την οδό Μουσών, όπου βρισκόταν το πατρικό του σπίτι, διοργάνωσε μία έκθεση στο πλαίσιο των 54ων ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ του Δήμου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Καστανιώτη, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και το αρχείο της ΕΡΤ.

Περιλάμβανε προσωπικά αντικείμενα και βιβλία του συγγραφέα, προβολή ντοκιμαντέρ, γωνιά ανάγνωσης, και 23+1 γράμματα της αλφαβήτας που χαρακτηρίζουν το έργο του.

Παράλληλες δράσεις: μαραθώνιος ανάγνωσης, θεατρική παράσταση από το ΚΘΒΕ βασισμένη στο Μονοπάτι στη θάλασσα, περιπατητική ξενάγηση στη γειτονιά του συγγραφέα και θεατρο-παιδαγωγικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για σχολεία, σχεδιασμένο πάνω στο βιβλίο Το Μπαστούνι.

Θεατρικό δρώμενο - Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος

«Ήξερα από πού αρχίζει ο δρόμος μας, αλλά δεν ήξερα και πού τελειώνει. Όταν ήμουνα μικρός νόμιζα πως η Μουσών δεν τελειώνει πουθενά. Τίποτα απ’ όσα αγαπούσαμε δεν πιστεύαμε ότι τελειώνουν κάπου».

Η δράση, που παρουσιάστηκε στο χώρο της έκθεσης, αποτελούσε μια επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη του ’50, στους δρόμους της, στους ανθρώπους της, στα επαγγέλματα, τις γειτονιές και τις συνήθειες. Μια επίσκεψη στην παιδική ηλικία του Αντώνη Σουρούνη, βασισμένη στο μυθιστόρημά του «Το μονοπάτι στη θάλασσα». Τρεις ηθοποιοί ψηλάφησαν αυτό το μονοπάτι, αναζητώντας τους παράδρομους, τα αδιέξοδα, την αρχή και το τέλος του.

Σκηνοθεσία: Ειρήνη Κυριακού. Ηθοποιοί: Θοδωρής Πολυζώνης, Στέργιος Τζαφέρης, Αίγλη Κατσίκη/Άννα Σωτηρούδη. Ιδέα-Σύλληψη: Αρετή Κονδυλίδου. (19, 21, 21 Νοεμβρίου 2019 & 21, 22, 23 Ιανουαρίου 2020)

Λογοτεχνικός περίπατος

Περιπατητική ξενάγηση στη γειτονιά των παιδικών χρόνων του συγγραφέα στην Άνω Πόλη της Θεσσαλονίκης, στο Κουλέ Καφέ και την οδό Μουσών, με αναγνώσεις αποσπασμάτων από το έργο του συγγραφέα, που αναφέρονται στα σπίτια, τους δρόμους και τους ανθρώπους της γειτονιάς. (20 Νοεμβρίου & 16 Δεκεμβρίου 2019, 26 Ιανουαρίου 2020)

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα "το Μπαστούνι"

Είναι η ιστορία ενός δέντρου που έγινε τραπέζι και μαθαίνει πώς να ζει με τέσσερα πόδια, που όμως δεν κινούνται. Μια ιστορία για άλλα δέντρα που έγιναν πολυθρόνες, βιβλιοθήκες και πόρτες. Μια ιστορία για τον άνθρωπο που όσα χρειάζεται γύρω του τα καρφώνει για να τα κρατήσει. Μία ιστορία για το τι μπορεί και θέλει το κάθε δέντρο να γίνει, τι μπορεί και θέλει να γίνει ο καθένας από μας…

Το πρόγραμμα εφαρμόστηκε με μεγάλη επιτυχία σε όλες τις σχολικές βαθμίδες και είχε βιωματικό χαρακτήρα, με χρήση θεατροπαιδαγωγικών μεθόδων: αφήγηση, παιχνίδι ρόλων, αυτοσχεδιασμό. Συμμετοχή: 2.500 μαθητές. Σχεδιασμός: Αρετή Κονδυλίδου. Υλοποίηση: Αρετή Κονδυλίδου, Πηνελόπη Βαλιούλη.

Αρετή Κονδυλίδου

Άποψη της έκθεσης