WAAG. We are all Greeks ! Είμαστε όλοι Έλληνες!

Tο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού και η Ελληνική Κοινότητα Σικελίας "Τρινακρία", Παλέρμο σας προσκαλούν στην νέα μας περιοδική έκθεση WAAG. We Are All Greeks! Είμαστε Όλοι Έλληνες! που διοργανώνεται με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Στην έκθεση αυτή, σε επιμέλεια του Francesco Piazza, βασισμένη σε μια ιδέα των Βασίλη Καραμπάτσα και Francesco Piazza, παρουσιάζονται έργα Ελλήνων και Ιταλών εικαστικών, οι οποίοι σύμφωνα με τον επιμελητή της έκθεσης «έχουν κάνει μια πολύ σημαντική ερμηνευτική δουλειά επικαιροποιώντας ιδανικά και περιεχόμενα σχετικά με την Ελληνική Επανάσταση και θέτοντας νέα ερωτήματα για το πώς αυτά άλλαξαν μετά από 200 χρόνια, αλλά και πόσα από αυτά εξακολουθούν να είναι έγκυρα και ζωντανά στη συνείδηση του καθενός της». Η έκθεση αναπτύσσεται μέσα από ένα μονοπάτι επτά σταδίων: Σημαία, Θυσία, Πατρίδα, Φιλελληνισμός, Ήρωες, Πολιτική Δύναμη, Ελευθερία. Θέματα που περιγράφονται ιστορικά μέσα από συνοπτικά κείμενα, ποιήματα ή τμήματα πολιτικών ομιλιών, αλλά και καλλιτεχνικά μέσα από τα έργα 15 κορυφαίων Ιταλών και Ελλήνων καλλιτεχνών. Στην έκθεση συμμετέχουν οι: Σπύρος Αγγελόπουλος, Μανώλης Αναστασάκος, Andrea Buglisi, Michele Ciacciofera, Giorgio Distefano, Emanuele Giuffrida, Κική Κολυμπάρη, Filippo La Vaccara, Νίκος Μόσχος, Ignazio Cusimano Schifano, Max Serradifalco, Γιώργος Τάνσαρλης, Στέλιος Φαϊτάκης, Τζόρτζια Φάμπρις και William Marc Zanghi. Στην έκθεση ο επισκέπτης θα μπορεί να ακούσει μια πρωτότυπη μουσική σύνθεση του Χρήστου Κτιστάκη με τίτλο «Ελλάς 1821», εμπνευσμένη από το ποίημα «Hellas» του Percy Bysshe Shelley, από τη γυναικεία χορωδία inDONNAtion (Δημοτικού Ωδείου Λάρισας, υπό την διεύθυνση του Μαέστρου Δρ. Δημήτρη Κτιστάκη, Επίκουρου Καθηγητή Τ.Μ.Σ. Ιονίου Πανεπιστήμιου και συνοδεία πιάνου της Φρόσως Αστ. Κτιστάκη).

Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών Ελλάδας-Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, της Πρεσβείας της Ελλάδας στη Ρώμη, του Tempo Forte, του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών, της Επιτροπής "Ελλάδα 2021", της Περιφέρειας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Σικελικής Ταυτότητας της Σικελίας, του Δήμου Θεσσαλονίκης, καθώς και της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων της Ιταλίας.

Δρ Αναστάσιος Αντωνάρας, Τμηματάρχης

Εισιτήρια: