‘Στον απόηχο του ’21…’ Κειμήλια του Κρητικού οπλαρχηγού Ιωάννη Γ. Πολυξίγκη

‘Στον απόηχο του ’21…’ Κειμήλια του Κρητικού οπλαρχηγού Ιωάννη Γ. Πολυξίγκη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου παρουσιάζει την περιοδική έκθεση ‘Στον απόηχο του ’21…’ Κειμήλια του Κρητικού οπλαρχηγού Ιωάννη Γ. Πολυξίγκη, στο πλαίσιο των δράσεων για τον εορτασμό της επετείου των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.

Ο Ιωάννης Γ. Πολυξίγκης, με καταγωγή από τις Ασίτες Ηρακλείου, γεννήθηκε στην τουρκοκρατούμενη Κρήτη το 1860. Στην εποχή του, στον απόηχο της Επανάστασης του 1821, οι Κρητικοί συνεχίζουν τον αγώνα για την αποτίναξη του οθωμανικού ζυγού με μια σειρά από επαναστάσεις. Με το σύνθημα «Ένωσις ή Θάνατος», ο καπετάν Γιάννης Πολυξίγκης έπαιξε σημαντικό ρόλο στον αγώνα για την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα. Ακούραστος, με πάθος για τους πατριωτικούς αγώνες, ο Πολυξίγκης πήρε μέρος στους Βαλκανικούς πολέμους, τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και στην Εκστρατεία της Κριμαίας.

Τα αντικείμενα που παρουσιάζονται στην έκθεση, όπλα, λάφυρα, παράσημα και σφραγίδες, προέρχονται από δωρεά της οικογένειας του Ιωάννη Πολυξίγκη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου. Πρόκειται για προσωπικά αντικείμενα με ιδιαίτερη συμβολική και συναισθηματική αξία ως κειμήλια από τη πολυσχιδή δράση του οπλαρχηγού. Ταυτόχρονα όμως αποτελούν πολύτιμη ιστορική παρακαταθήκη για την ταραγμένη περίοδο που οδήγησε στην Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα και την πραγμάτωση του οράματος των αγωνιστών του 1821 για μια Ελλάδα ανεξάρτητη και αυτόνομη, που συμμετείχε στις διεθνείς εξελίξεις των αρχών του 20ου αι.

Διάρκεια έκθεσης

Σάββατο 3 Ιουλίου έως Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2021.

Εγκαίνια την Τετάρτη 7 Ιουλίου, στις 18.30. Αίθουσα Διαλέξεων στον όροφο του Μουσείου.

Λόγω των μέτρων για την αποτροπή της διασποράς του COVID-19 θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας (ώρα προσέλευσης 18.00-18.30).

Είσοδος Ελεύθερη για την εκδήλωση.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου λειτουργεί με εφαρμογή των οδηγιών των αρμόδιων αρχών για την αποτροπή της διασποράς του COVID-19.