Μόνιμες εκθέσεις

Ο δίσκος της Φαιστού
Μόνιμη έκθεση Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου ιδρύθηκε το 1908 για να στεγάσει τις πρώτες συλλογές κρητικών αρχαιοτήτων που έκτοτε εμπλουτίστηκαν με ραγδαίο ρυθμό. Το πολιτιστικό του απόθεμα καλύπτει περίοδο επτά χιλιετιών, από τη νεολιθική εποχή (7000 π.Χ.) έως τους ρωμαϊκούς χρόνους (3ος αι. μ.Χ.). Μετά από τις εργασίες ανακαίνισης των τελευταίων χρόνων που ολοκληρώθηκαν το Μάιο του 2014, η έκθεση καταλαμβάνει συνολικά είκοσι επτά αίθουσες. Οι συλλογές παρουσιάζονται πλέον με σύγχρονη μουσειολογική και μουσειογραφική ...

Περιοδικές εκθέσεις

‘Στον απόηχο του ’21…’ Κειμήλια του Κρητικού οπλαρχηγού Ιωάννη Γ. Πολυξίγκη
‘Στον απόηχο του ’21…’ Κειμήλια του Κρητικού οπλαρχηγού Ιωάννη Γ. Πολυξίγκη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου παρουσιάζει την περιοδική έκθεση ‘Στον απόηχο του ’21…’ Κειμήλια του Κρητικού οπλαρχηγού Ιωάννη Γ. Πολυξίγκη, στο πλαίσιο των δράσεων για τον εορτασμό της επετείου των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.
Ο Ιωάννης Γ. Πολυξίγκης, με καταγωγή από τις Ασίτες Ηρακλείου, γεννήθηκε στην τουρκοκρατούμενη Κρήτη το 1860. Στην εποχή του, στον απόηχο ...

Αρχαίων Ιάματα. Ο Θεός Ασκληπιός στη Λεβήνα
Αρχαίων Ιάματα. Ο Θεός Ασκληπιός στη Λεβήνα.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου σε συνεργασία με το Μουσείο Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και το Δίκτυο Συλλόγων Μεσσαράς, παρουσιάζει την περιοδική έκθεση «Αρχαίων Ιάματα. Ο Θεός Ασκληπιός στη Λεβήνα».Η έκθεση περιλαμβάνει εκθέματα από το ιερό Ασκληπιείο της αρχαίας Λεβήνας (σημερινός οικισμός Λέντα) και συγκεκριμένα γλυπτά και επιγραφές- ιάματα, που εκτίθενται για πρώτη φορά στο κοινό.
Το Ασκληπιείο της Λεβήνας ήταν ένα από τα σπουδαιότερα στον ελληνικό χώρο, όπως ...

Φιλό-ξενη Αρχαιολογία: από την Αρχαιολατρία και τον Φιλελληνισμό στις Ξένες Αρχαιολογικές Σχολές
"Φιλό-ξενη Αρχαιολογία: από την Αρχαιολατρία και τον Φιλελληνισμό στις Ξένες Αρχαιολογικές Σχολές"
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου και η Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού παρουσιάζουν την περιοδική φωτογραφική έκθεση
«Φιλό-ξενη Αρχαιολογία: από την Αρχαιολατρία και τον Φιλελληνισμό στις Ξένες Αρχαιολογικές Σχολές»
Η φωτογραφική έκθεση διοργανώνεται στο πλαίσιο των δράσεων του Αρχαιολογικού Μουσείου για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 και έχει ως στόχο να αναδείξει την έλξη που άσκησε η ελληνική αρχαιότητα, ...

Περιοδική έκθεση σύγχρονης κεραμικής της Ομάδας Κεραμέων Ίχνη
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου υποδέχεται την 7η έκθεση κεραμικής σε συνδιοργάνωση με την Ομάδα Κεραμέων Ίχνη, μία παρουσίαση σύγχρονων έργων τέχνης από 25 κεραμίστες από διάφορα μέρη της Ελλάδας, που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της Ομάδας και του Μουσείου.
Η Ομάδα Κεραμέων Ίχνη δημιουργήθηκε το 2011 από κεραμίστες που ζουν ή εργάζονται στην Πάτρα και έχει σκοπό την ανάδειξη και προώθηση της σύγχρονης Ελληνικής Κεραμικής Τέχνης, διοργανώνοντας εκθέσεις πανελλήνιας εμβέλειας, συμπόσια κεραμικής ...

Νομισματική και αρχαιογνωσία στην επαναστατημένη Κρήτη. Από τον Δασκαλογιάννη και την Επανάσταση του ΄21 έως την Ένωση (1770-1821-1913)
Νομισματική και αρχαιογνωσία στην επαναστατημένη Κρήτη. Από τον Δασκαλογιάννη και την Επανάσταση του ’21 έως την Ένωση (1770-1821-1913)
Η περιοδική έκθεση, η οποία εντάσσεται στις δράσεις του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, είναι το αποτέλεσμα μιας εις βάθος "ανασκαφής" στα νομισματικά αποθέματα του ΑΜΗ και στα κρητικά αρχεία. Το όλο εγχείρημα φιλοδοξεί να αποτυπώσει το αισθητικό και ιδεολογικό εποικοδόμημα που προκύπτει από τη χρήση των αρχαίων νομισματικών τύπων, στο εξαιρετικά ταραγμένο διάστημα από την πρώτη Επανάσταση της Κρήτης κατά του τούρκου κατακτητή (1770) έως ...