ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΦΩΤΟΘΗΚΗ
 
 
 
Εκθέσεις
| Περιγραφή | | Εκθέματα |

"Φιλό-ξενη Αρχαιολογία: από την Αρχαιολατρία και τον Φιλελληνισμό στις Ξένες Αρχαιολογικές Σχολές"

 
Φιλό-ξενη Αρχαιολογία: από την Αρχαιολατρία και τον Φιλελληνισμό στις Ξένες Αρχαιολογικές Σχολές
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου και η Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού παρουσιάζουν την περιοδική φωτογραφική έκθεση

«Φιλό-ξενη Αρχαιολογία: από την Αρχαιολατρία και τον Φιλελληνισμό στις Ξένες Αρχαιολογικές Σχολές»

Η φωτογραφική έκθεση διοργανώνεται στο πλαίσιο των δράσεων του Αρχαιολογικού Μουσείου για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 και έχει ως στόχο να αναδείξει την έλξη που άσκησε η ελληνική αρχαιότητα, διαχρονικά, στο δυτικό πολιτισμό και τις ποικίλες μορφές του “φιλελληνισμού” ως πεδίου συνάντησης και διάδρασης Ελλήνων και Ξένων.

Ο θεσμός των Ξένων Αρχαιολογικών Σχολών και Ινστιτούτων στην Ελλάδα μετρά περισσότερο από ενάμισι αιώνα ζωής και αποτελεί πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της αρχαιολογικής και ιστορικής έρευνας στη χώρα μας. Στην έκθεση παρουσιάζεται το πολυσχιδές έργο των Σχολών από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα, το οποίο παράλληλα με το επιστημονικό αρχαιολογικό περιεχόμενο, έχει προεκτάσεις στον κοινωνικό, οικονομικό και εκπαιδευτικό τομέα. Ειδικότερα για την περιοχή της Κρήτης, καθοριστική υπήρξε η συμβολή των ξένων αρχαιολόγων στην ανάδειξη της προστασίας των Κρητικών αρχαιοτήτων σε ζήτημα διεθνούς εμβέλειας ήδη κατά τον 19ο αι., μέσα από τις πρώτες μεγάλες ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν υπό την εποπτεία της νεοσύστατης Κρητικής Πολιτείας (1898-1913). Οι σημαντικοί αρχαιολογικοί θησαυροί που ήρθαν στο φως, ανανέωσαν το διάχυτο αίσθημα του φιλελληνισμού του 19ου αι. και διατήρησαν αμείωτο το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας για τα κρητικά πράγματα, συμβάλλοντας έμμεσα στις διπλωματικές εξελίξεις μέχρι την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.

Η έκθεση βασίζεται κατά ένα μεγάλο μέρος στο υλικό που είχε συγκεντρωθεί για τις ανάγκες μίας κεντρικής εκδήλωσης του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού αφιερωμένης στη λειτουργία των Ξένων Αρχαιολογικών Σχολών και Ινστιτούτων στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του εορτασμού του 2018 ως Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα υλοποιηθούν παράλληλες σχετικές δράσεις (ημερίδα παρουσίασης του έργου των Ξένων Σχολών και θεματικές ξεναγήσεις), οι οποίες θα ανακοινώνονται με δελτία τύπου.

Εγκαίνια: Παρασκευή 6 Αυγούστου, 18:30 στην Αίθουσα Διαλέξεων του ΑΜΗ

Διάρκεια έκθεσης: Αύγουστος 2021 - Ιανουάριος 2022