Κινέζικη Πτέρυγα Γρηγορίου Μάνου

Ειδώλιο χορεύτριας
Η Κινέζικη Πτέρυγα Γρηγορίου Μάνου καταλαμβάνει τις επτά αίθουσες της Ανατολικής Πτέρυγας του A' ορόφου του Μουσείου, όπου παρουσιάζεται τμήμα της κινέζικης συλλογής. Οι πρώτες τέσσερις Αίθουσες ακολουθούν χρονολογική διάταξη, ενώ οι επόμενες τρείς έχουν θεματική διάταξη, επιτρέποντας την εμβάθυνση σε ορισμένους, ιδιαίτερους, τομείς της Κινέζικης Τέχνης, όπως η μικροτεχνία, η ζωγραφική και οι πορσελάνες εξαγωγής.

Η κινέζικη συλλογή του Μουσείου Ασιατικής Τέχνης περιλαμβάνει έργα κεραμεικής, πορσελάνες, ορειχάλκινα έργα, γλυπτά από λίθο, περίκλειστα σμάλτα, αντικείμενα από λάκα και ελεφαντοστό, μικροτεχνία και ζωγραφικά έργα. Τα περισσότερα αντικείμενα προέρχονται από τη συλλογή Γρ. Μάνου, ενώ ορισμένες πορσελάνες (16ου -18ου αιώνα) από τη συλλογή Χ. Χιωτάκη. Ένα τμήμα της κινεζικής συλλογής του Μουσείου ήταν εκτεθειμένο στην ανατολική πτέρυγα του πρώτου ορόφου μέχρι το 1992. Μετά τη Σύνοδο Κορυφής του 1994 και την αποκατάσταση του Ανακτόρου για τις ανάγκες του Μουσείου, και συγκεκριμένα μετά από το 2002, ξεκίνησε η επανέκθεση των σημαντικότερων έργων των δωρεών Μάνου και Χιωτάκη. Τα έργα αυτά συνθέτουν ένα 'πανόραμα' της κινεζικής τέχνης από τη Δυναστεία Σάνγκ (11ος αι. π.Χ.) μέχρι και τη Δυναστεία Τσίνγκ (17ος -19ος αι μ.Χ.). Η επανέκθεση συγχρηματοδοτήθηκε από το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

Στην πρώτη Αίθουσα της έκθεσης, στην οποία έχουν αποκατασταθεί πλήρως οι τοιχογραφίες και οι οροφογραφίες, που μιμούνται γύψινα ανάγλυφα ('grisailles'), παρουσιάζεται η τέχνη από το τέλος της εποχής των Σάνγκ μέχρι τη δυναστεία των Τάνγκ (11ος αι. π.Χ. - 9ος αι. μ.Χ.). Στη δεύτερη Αίθουσα παρουσιάζονται έργα της περιόδου Σόνγκ και Γιουάν (10ος -13ος αι.), στην τρίτη Αίθουσα εκτίθενται έργα της δυναστείας των Μίνγκ (14ος - 17ος αι.), ενώ στην τέταρτη Αίθουσα φιλοξενούνται έργα της δυναστείας των Τσίνγκ (17ος - 19ος αι.). Η πέμπτη Αίθουσα περιλαμβάνει έργα μικροτεχνίας από τον 18ο έως το 19ο αιώνα και η έκτη Αίθουσα κυλίνδρους ζωγραφικής σε χαρτί και μετάξι, που χρονολογούνται από τον 14ο έως το 18ο αιώνα, καθώς και νομίσματα. Τέλος στην έβδομη Αίθουσα παρουσιάζονται πορσελάνες εξαγωγής της συλλογής Χιωτάκη (18ος -19ος αι.).

Τα σημαντικότερα εκθέματα της έκθεσης είναι:1. ΑΕ 11025. Προϊστορικό τριποδικό τελετουργικό αγγείο κρασιού τύπου Jue. Ορείχαλκος με εγχάρακτο και ανάγλυφο συμβολικό διάκοσμο ( μάσκα ταοτιέ). Δυναστεία Σάνγκ (τ. 11ου αι. π.Χ.).

2. ΑΕ 1504. Βούδδας σε στάση διαλογισμού. Λίθος με χρώματα απολεπισμένα. Πρώιμο κινέζικο βουδδιστικό γλυπτό (π. 6ος αι. μ.Χ.).

3. ΑΕ 657. Αγγείο τύπου Σελαντόν. Ψαμμόλιθος με υαλώδες επίχρισμα και ανάγλυφο-εγχάρακτο φυτικό διάκοσμο. (π. 13ος αι. μ.Χ.).

4. ΑΕ 1353. Αγγείο με λαβές-κρίκους. Ορείχαλκος με περίκλειστα σμάλτα σε κάμπο τυρκουάζ και πολύχρωμο φυτικό διάκοσμο. Δυναστεία Μίνγκ (1368 - 1644 μ.Χ.).

Δέσποινα Ζερνιώτη, αρχαιολόγος

- Δυναστεία Σάνγκ (11ος αι. π.Χ.) ως Δυναστεία Τάνγκ (618 - 907 μ.Χ.)-(Αίθουσα 1)