- Δείγματα πρώιμων αττικών επιγραφών (αίθουσα 11η)
Εκτίθενται, μεταξύ άλλων, η αρχαιότερη επιγραφή σε λίθο από την Ακρόπολη, δείγματα της πρώιμης ελληνικής γραφής, «επί τα λαιά» (από τα δεξιά προς τα αριστερά) ή «βουστροφηδόν» (στίχοι εναλλάξ από δεξιά προς τα αριστερά και αντίστροφα, δηλαδή όπως κινείται το βόδι όταν οργώνει τη γη), επιτύμβιες στήλες, κατάλογοι πεσόντων και επιγράμματα από δημόσια ταφικά μνημεία, ενεπίγραφες βάσεις αρχαϊκών αγαλμάτων από την Ακρόπολη, πολλές από τις οποίες σώζουν ονόματα γλυπτών, όπως αυτά του Ονάτα και του Αρχέρμου.
- Επιγραφές αντιπροσωπευτικές διαφόρων κατηγοριών και διαφόρων περιόδων (αίθουσα 9η)
Εκτίθενται ψηφίσματα, νόμοι, ιεροί νόμοι, αναθηματικές, τιμητικές, επιτύμβιες επιγραφές, επιστολές, συγγραφές και επιγραφές σχετικές με το θέατρο. Από τις πιο σημαντικές επιγραφές αυτής της ενότητας είναι ο αναθηματικός βωμός του Πεισιστράτου του νεωτέρου, που αναφέρει και ο Θουκυδίδης, ο Ιερός Νόμος του Εκατομπέδου, το αντίγραφο του περίφημου νόμου του Δράκοντος, του 409/8 π.Χ., η στήλη με τις προδιαγραφές για την κατασκευή της Σκευοθήκης του Φίλωνος, το αρχαιότερο ψήφισμα του δήμου των Αθηναίων για την εγκατάσταση κληρούχων στη Σαλαμίνα, του 510-500 π.Χ., η στήλη με τη μακροσκελή επιστολή του αυτοκράτορα Μάρκου Αυρηλίου προς τους Αθηναίους, με την οποία ρυθμίζονται διαφορές δικαστικής φύσεως. Στην ίδια αίθουσα εκτίθενται και επιγραφές που βρέθηκαν εκτός Αττικής, όπως το περίφημο ψήφισμα του Θεμιστοκλή από την Τροιζήνα, που αναφέρεται στην αντιμετώπιση της περσικής εισβολής το 480 π.Χ.
- Ψηφίσματα, κείμενα συμμαχιών, οικονομικοί απολογισμοί (αίθουσα 1η)
Ανάμεσα σε άλλα εκτίθενται οι φορολογικοί κατάλογοι της Α΄ Αθηναϊκής Συμμαχίας, διαφόρων ετών του 5ου αι. π.Χ., κατάλογοι αναθημάτων από την Ακρόπολη, όπως η επιγραφή για την παράδοση και παραλαβή των ιερών αντικειμένων της θεάς Αθηνάς από τους ταμίες, καθώς και η στήλη με τον οικονομικό απολογισμό για την κατασκευή του χρυσελεφάντινου αγάλματος της Αθηνάς από το Φειδία.
- Επιτύμβιες επιγραφές (εξωτερική και εσωτερική αυλή)
Εκτίθενται μνημεία, που αποτελούσαν «σήματα» τάφων και σώζουν επιγραφές σχετικές με τους νεκρούς, όπως λίθινες στήλες με ανθεμωτή επίστεψη και ανάγλυφους ρόδακες, μικροί κίονες, μαρμάρινες λήκυθοι και μνημεία σε μορφή τραπεζών.
- Επιγραφές ιδιαίτερης ιστορικής ή καλλιτεχνικής αξίας (προθάλαμος, αίθουσα 2η)
Παρουσιάζονται επιγραφές διαφόρων κατηγοριών, που διακρίνονται η κάθε μία στο είδος της. Ανάμεσα στα εκθέματα ξεχωρίζουν τμήματα αρχαϊκών περιρραντηρίων, βάσεις αναθημάτων, κυρίως από την Ακρόπολη Αθηνών, η στήλη της Β΄ Αθηναϊκής Συμμαχίας του 388/7 π.Χ., καθώς και ο άβαξ, δηλαδή ένας πίνακας μαθηματικών υπολογισμών ή παιχνίδι με αριθμητικά σύμβολα, του 4ου-3ου αι. π.Χ. από τη Σαλαμίνα. |