Μόνιμη Έκθεση Αρχαιολογικού Μουσείου Αβδήρων

Άποψη της αίθουσας "Δημήτρης Λαζαρίδης"
Η έκθεση περιλαμβάνει αντικείμενα που βρέθηκαν στην αρχαία πόλη και τα νεκροταφεία της και καλύπτει τη χρονική περίοδο από τον 7ο αι. π.Χ. μέχρι τον 12ο αι. μ.Χ. Ο κύριος στόχος της είναι εκπαιδευτικός. Προβάλλεται κυρίως η καθημερινή ζωή των αρχαίων Αβδηριτών μέσα από τα αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν οι απλοί άνθρωποι στις καθημερινές τους ασχολίες.

Η έκθεση είναι δομημένη θεματικά. Κάθε ενότητα περιλαμβάνει αντικείμενα από όλες τις περιόδους ζωής της πόλης τοποθετημένα σύμφωνα με τη χρήση τους. Κάθε ενότητα διαιρείται σε επιμέρους θεματικές ομάδες:

Ι. Δημόσιος Βίος (Θρησκεία, Διοικητική Οργάνωση, Πολεμική Δραστηριότητα, Νομισματοκοπία)

ΙΙ. Ιδιωτικός Βίος (Επαγγελματικές και Οικοδομικές δραστηριότητες, Εμπόριο, Βιοτεχνία και εργαστήρια, Οικιακές ασχολίες, Ενδυμασία-καλλωπισμός, Παιδική ζωή)

ΙΙΙ. Ταφικά Έθιμα (Κτερίσματα, Ταφικά σήματα, Αναπαραστάσεις τάφων).

Με τον τρόπο αυτόν παρουσιάζεται η διαχρονική εξέλιξη της πόλης και γίνονται εμφανείς οι σταδιακές αλλαγές στη ζωή των κατοίκων και στον τρόπο κατασκευής των ίδιων αντικειμένων. Επεξηγηματικά κείμενα, φωτογραφίες, σχέδια, χάρτες και διαγράμματα δίνουν επιπρόσθετες πληροφορίες στον επισκέπτη.

Κωνσταντίνα Καλλιντζή, Αρχαιολόγος

- Δημόσιος βίος: επιγραφές, ειδώλια, τμήματα όπλων, νομίσματα
- Ιδιωτικός βίος: εργαλεία, αγγεία, ψηφιδωτό, ειδώλια, υφαντικά βάρη, κοσμήματα, αντικείμενα καλλωπισμού
- Ταφικά έθιμα: αγγεία, κοσμήματα, ειδώλια, πήλινες σαρκοφάγοι, επιτύμβια σήματα

Ωράριo:
Δευτέρα, Τετάρτη - Κυριακή:08:30-15:30, Τρίτη: Κλειστά
Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε επικοινωνήστε στα τηλέφωνα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ξάνθης (+30 25410 51003, +30 25410 51783).

Εισιτήρια:
Ολόκληρο: €4, Μειωμένο: €2