Μόνιμη Έκθεση Αρχαιολογικής Συλλογής Γαλαξειδίου

Ερυθρόμορφη πελίκη πρώιμης κλασικής εποχής
Η μόνιμη έκθεση της Αρχαιολογικής Συλλογής Γαλαξειδίου περιλαμβάνει περισσότερα από 300 αντικείμενα, που έχουν έλθει στο φως κατά καιρούς από τις σωστικές ανασκαφές της Ι΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων ή προέρχονται από προσφορές ιδιωτών. Αν και λίγα σε αριθμό, καλύπτουν χρονολογικά τη μακρά περίοδο από την Εποχή του Χαλκού μέχρι το τέλος της αρχαιότητας. Από τα σημαντικότερα εκθέματα είναι ένας δίωτος πρωτοελλαδικός αμφορέας, μια ερυθρόμορφη πελίκη, ένα γυάλινο αγγείο με την επιγραφή «ΕΥΦΡΑΙΝΟΥ ΕΦΩ ΠΑΡΕΙ» και ένα χάλκινο διάδημα.

Τα ευρήματα στην πλειονότητά τους είναι κοινά ως προς τα είδη και τους τύπους και η χρονολογική έκθεσή τους θα ήταν ανεπαρκής τόσο ως προς την τεκμηρίωση και την κατανόηση της ιστορικής πορείας του τόπου, όσο και των ίδιων των εκθεμάτων. Για το λόγο αυτό η έκθεση έχει θεματικό και διδακτικό χαρακτήρα με θέματα που επιβλήθηκαν από το είδος των ευρημάτων και από το ναυτικό χαρακτήρα της περιοχής. Η παρουσίαση των αντικειμένων πλαισιώνεται από πληροφοριακούς πίνακες με θέμα την τοπογραφία και την οικιστική.

Α. Τσαρούχα, αρχαιολόγος

- Ιδιωτικός βίος - Καθημερινή ζωή
Εκτίθενται κοσμήματα, λυχνάρια, χάλκινα κάτοπτρα, ειδώλια, πήλινα και γυάλινα αγγεία, που έχουν σχέση με την ενδυμασία, τον καλλωπισμό, τη διατροφή, το φωτισμό και τη λατρεία.

- Εμπόριο και θαλάσσια δραστηριότητα
Παρουσιάζονται εργαλεία από οψιανό, εισηγμένα αγγεία από αττικά και κορινθιακά εργαστήρια, οξυπύθμενοι αμφορείς και νομίσματα.

- Νεκροταφεία
Η ενότητα περιλαμβάνει επιτύμβιες στήλες και κτερίσματα από τα νεκροταφεία της αρχαίας πόλης του Γαλαξειδίου.

Ωράριo:
Τρίτη -Κυριακή 9.00-16.00. Δευτέρα κλειστά.