Ιστορία του Μακεδονικού Αγώνα

Άποψη του εκθεσιακού χώρου του μουσείου
Η έκθεση οργανώθηκε έτσι, ώστε ο επισκέπτης να μη βλέπει το εκθεσιακό υλικό κατά ψυχρές συλλογές (π.χ φωτογραφική, όπλων, στολών, κειμηλίων, χαρτών κλπ.). Μέσω της αλληλοπεριχώρησης και του συνδυασμού των συλλογών, προσπαθεί να αποδώσει μία συνοπτική εικόνα της ιστορίας του Μακεδονικού Αγώνα. Ενός Αγώνα, που αποτελεί μια ένδοξη σελίδα της νεότερης ελληνικής ιστορίας και πραγματώθηκε από όλους τους Έλληνες, με πρωτοπόρους τους ίδιους τους Μακεδόνες, όλων των ηλικιών, των κοινωνικών τάξεων και των φύλλων.

Παράλληλα, με την λειτουργία των διοραμάτων στο υπόγειο του κτηρίου, του οπτικοακουστικού προγράμματος στο Β΄ όροφο και κυρίως με τα εκπαιδευτικά προγράμματα και τις δωρεάν ξεναγήσεις σ' όλες τις οργανωμένες ομάδες, οι επισκέπτες φεύγουν από το Μουσείο απόλυτα ενημερωμένοι ιστορικά και συγκλονισμένοι, βέβαιοι, ότι η ελευθερία δεν μας χαρίστηκε από κανέναν, αλλά κερδίθηκε με θυσίες και αίματα των προγόνων μας, απέναντι στους οποίους είμαστε υπόχρεοι να κρατήσουμε ελεύθερη την Πατρίδα μας.

Α. Τζινίκου - Κακούλη

1η Ενότητα: Από την εθνεγερσία του 1821 μέχρι την Επανάσταση Ίλλιντεν του 1903
α) Επανάσταση Χαλκιδικής 1821, β) Επανάσταση Νάουσας 1822, γ) Επανάσταση του 1854, δ) Εξαρχία, ε) Επανάσταση Λιτοχώρου 1878, στ) Συνέδριο Βερολίνου, ζ) Εκκλησιαστικός και εκπαιδευτικός ανταγωνισμός μεταξύ Ελλήνων και Βουλγάρων στη Μακεδονία.

2η Ενότητα: Έναρξη του ένοπλου Μακεδονικού Αγώνα
α) Επανάσταση Ίλλιντεν, β) Ελληνική αντίδραση, γ) είσοδοι του Παύλου Μελά στη Μακεδονία, δ) ο ρόλος των Προξενείων, ε) ο ρόλος των Μητροπολιτών, στ) Γηγενής Οπλαρχηγοί, ζ) άφιξη Κρητών και Μανιατών Μακεδονομάχων.

3η Ενότητα: Η προσφορά των αμάχων
α) Σωματεία, β) Δάσκαλοι-Δασκάλες-Μαθητές, γ) Επιτροπές Αγώνα σε πόλεις και χωριά, δ) Μυστική οργάνωση Θεσσαλονίκης, ε) Απλοί κληρικοί και μοναχοί.

4η Ενότητα: Ο ιδιαίτερος ρόλος του Προξενείου Θεσσαλονίκης
Αναπαράσταση του γραφείου του Προξένου Λάμπρου Κορομηλά