|
|
|
Η συλλογή της Ντόρης Παπαστράτου περιλαμβάνει αποκλειστικά ορθόδοξα θρησκευτικά χαρακτικά του 18ου-20ού αιώνα και είναι από τις πλουσιότερες σε αριθμό και μοναδική σε ποικιλία έργων. Τα ορθόδοξα θρησκευτικά χαρακτικά είναι ένα εικαστικό είδος με προέλευση από τη Δύση, που οι ιστορικές συγκυρίες ώθησαν την ορθόδοξη Εκκλησία να υιοθετήσει στα μέσα, περίπου, του 17ου αιώνα.
Η συλλογή αποτελείται από 198 χαρακτικά και 8 ξύλινες και χάλκινες μήτρες. Στην έκθεση παρουσιάζεται μέρος της συλλογής, ενώ τα υπόλοιπα έργα που δεν εκτίθενται, παρουσιάζονται κατά καιρούς σε περιοδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Τα έργα που επιλέχθηκαν για την έκθεση αντιπροσωπεύουν όλους τους κύριους τόπους όπου εκτυπώνονταν ελληνικά θρησκευτικά χαρακτικά, τη Λεόπολη (Lviv) της Ουκρανίας, τη Βιέννη, τη Βενετία, την Κωνσταντινούπολη και το Άγιο Όρος. Ορισμένα από αυτά είναι πολύτιμα διότι είναι τα μοναδικά αντίτυπα που διασώθηκαν.
Η Ντόρη Παπαστράτου (1923-1987) σπούδασε νομικά. Αρχικά ενδιαφέρθηκε για τη μελέτη των ορθόδοξων χαρακτικών και στη συνέχεια άρχισε να τα συλλέγει με τη γνώση και την οξυδέρκεια του ειδήμονος. Καρπός αυτού του ενδιαφέροντος της συλλέκτριας ήταν το δίτομο σύνταγμα για τα ελληνικά ορθόδοξα χαρακτικά, που εξέδωσε το 1986. Τη συλλογή δώρισαν στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού το 1994 οι κόρες της Ντόρης Παπαστράτου, Μαρίνα Ηλιάδη και Δάφνη Παπαπαναγιώτου.
|