Ένα Λουκούλλειο Γεύμα

Η ισόγεια αίθουσα, στην οποία παρουσιάζονται τα σκεύη για την προετοιμασία ενός γεύματος
Η περιοδική έκθεση «Ένα Λουκούλλειο Γεύμα› λειτουργεί από τον Φεβρουάριο του 2001 στο νέο κτήριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Μυτιλήνης. Το υλικό που παρουσιάζεται, κυρίως μαγειρικά σκεύη, προέρχεται από την ιχθυοδεξαμενή, η οποία αποκαλύφθηκε στην περιοχή Μακρύς Γιαλός, στα πλαίσια των έργων του Βιολογικού Καθαρισμού της πόλης. Ο τίτλος είναι συμβολικός, μολονότι η εποχή στην οποία εντάσσονται τα ευρήματα συμπίπτει με την έλευση των Ρωμαίου στρατηγού Λούκουλλου στη Μυτιλήνη (87-85 π.Χ.), ο οποίος μάλιστα εκτιμούσε ιδιαίτερα τα μαλάκια και τα αλιεύματά της.

Το σκεπτικό της έκθεσης είναι να γνωρίσουν οι επισκέπτες τα σκεύη που ήταν απαραίτητα στην προετοιμασία των συμποσίων, προσεγγίζοντας με αυτόν τον τρόπο τις διατροφικές συνήθειες της πρώιμης ρωμαϊκής εποχής στη Λέσβο. Τα αντικείμενα εκτίθενται στην ισόγεια αίθουσα των περιοδικών εκθέσεων του Μουσείου, όπου επιχειρείται παράλληλα η αναπαράσταση της ατμόσφαιρας που επικρατεί στο χώρο μιας αρχαίας κουζίνας, κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του γεύματος. Κατσαρόλες και τηγάνια έχουν τοποθετηθεί πάνω στην πλίνθινη εστία, που κατασκευάστηκε για διδακτικό σκοπό με βάση τα αντίστοιχα πρότυπα της ρωμαϊκής εποχής. Πύραυνα, που στηρίζουν χύτρες, και μεταφορικοί οξυπύθμενοι αμφορείς για το κρασί εκτίθενται απευθείας πάνω στο δάπεδο της προθήκης, το οποίο καλύφθηκε με χώμα. Την εικόνα συμπληρώνουν οι ξύλινοι πάγκοι με λεκάνες, αρυτήρες, ηθμούς και λύχνους.

Εποπτικό υλικό με φωτογραφίες, επεξηγηματικά κείμενα και φυλλάδιο συμπληρώνουν την έκθεση.

Θάλεια Κυριακοπούλου, αρχαιολόγος

Ενότητες της Έκθεσης

Προκειμένου το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης, να στεγάσει τα εκθέματα της νέας περιοδικής έκθεσης « Λεσβία Γη … Ξενία Γη», που εγκαινιάστηκε το 2015, η έκθεση «Ένα Λουκούλλειο Γεύμα» περιορίστηκε στην ισόγεια αίθουσα των περιοδικών εκθέσεων του Μουσείου, όπου παρουσιάζονται τα σκεύη που σχετίζονται με την παρασκευή ενός γεύματος.

Εκθέματα έκθεσης: χύτρες, λοπάδες, τηγάνια, πύραυνα, μεταφορικοί αμφορείς, λεκάνες και λύχνοι.

Αναπαράσταση πλίνθινης εστίας, σε απομίμηση ρωμαϊκού προτύπου