Κυκλαδική Συλλογή

Ο "αρπιστής" της Κέρου
Η Κυκλαδική Συλλογή, μέρος της Συλλογής Προϊστορικών Αρχαιοτήτων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, προσφέρει μια αντιπροσωπευτική εικόνα του πολιτισμού που άκμασε στα νησιά των Κυκλάδων κατά την Εποχή του Χαλκού (3η-2η χιλιετία π.Χ.) και χαρακτηρίζεται από τη μεγάλη ανάπτυξη της μεταλλουργίας, της ναυσιπλοϊας και της επικοινωνίας. Περιλαμβάνει κυρίως τα ευρήματα των παλαιών ανασκαφών του Χ. Τσούντα και του Κ. Στεφάνου σε διάφορα νησιά, καθώς και των ανασκαφών της Αγγλικής Αρχαιολογικής Σχολής στο σημαντικό προϊστορικό οικισμό της Φυλακωπής στη Μήλο. Τα ευρήματα προέρχονται κυρίως από νεκροταφεία και λιγότερο από οικισμούς. Πρόκειται για χαρακτηριστικά έργα του κυκλαδικού πολιτισμού, όπως τα περίφημα μαρμάρινα ειδώλια, που παριστάνουν κυρίως γυναικείες μορφές, αντιπροσωπευτικά μαρμάρινα καθώς και πήλινα αγγεία, όπως τα τηγανόσχημα σκεύη με παραστάσεις πλοίων της 3ης χιλιετίας π.Χ.,χάλκινα εργαλεία και όπλα, τοιχογραφίες κ.α.

Η έκθεση καταλαμβάνει μία αίθουσα στο ισόγειο του μουσείου (αίθουσα 6), και είναι οργανωμένη τόσο κατά τόπο προέλευσης των αντικειμένων όσο και χρονολογικά. Τα εκθέματα παρουσιάζονται σε προθήκες ταξινομημένα κατά προέλευση και χωρισμένα σε ευρήματα από νεκροταφεία και ευρήματα από τη σημαντική πόλη της Φυλακωπής αποτελούν ξεχωριστή ενότητα. Εκτός από τις επεξηγηματικές πινακίδες των ευρημάτων, η έκθεση εμπλουτίζεται με εποπτικό υλικό, σχέδια, φωτογραφίες και ενημερωτικά κείμενα.

- Ευρήματα από τάφους και οικισμούς των Κυκλάδων
Εκτίθενται αντικείμενα που βρέθηκαν σε τάφους της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού στη Νάξο, στην Αμοργό, στην Πάρο, στη Σύρο και στη Σίφνο. Αντιπροσωπευτικά δείγματα του κυκλαδικού πολιτισμού είναι τα κρατηρόσχημα μαρμάρινα αγγεία γνωστά ως «καντήλες», τα βιολόσχημα ειδώλια, τα πήλινα τηγανόσχημα σκεύη με εγχάρακτες παραστάσεις πλοίων. Ξεχωρίζει το αργυρό διάδημα της Χαλανδριανής με στικτή διακόσμηση πτηνόσχημων μορφών και παραπληρωματικών θεμάτων, μοναδικό δείγμα αργυροχοΐας της εποχής. Εκτίθενται, ακόμη, κατάλοιπα κατεργασίας μετάλλων (μήτρες, χοάνες, σκωρίες κλπ.), καθώς και αφθονία λίθινων, οστέινων και χάλκινων εργαλείων και κοσμημάτων.

- Τυπολογική και χρονολογική εξέλιξη των κυκλαδικών ειδωλίων
Παρουσιάζονται τα πιο χαρακτηριστικά αντικείμενα του κυκλαδικού πολιτισμού, τα μαρμάρινα ειδώλια. Τα περισσότερα απεικονίζουν γυναικείες μορφές που ανήκουν σε παραλλαγές του τύπου «με διπλωμένα χέρια». Από τα εκθέματα ξεχωρίζουν το μοναδικό σε ύψος άγαλμα γυναικείας μορφής με διπλωμένα χέρια, έργο της μεγάλης πλαστικής των πρωτοκυκλαδικών χρόνων, και τα μαρμάρινα ειδώλια των μουσικών, τα οποία αναπτύσσονται τρισδιάστατα στο χώρο.

- Ευρήματα από τη Φυλακωπή της Μήλου
Εκτίθενται ευρήματα από τις τέσσερις διαδοχικές πόλεις της Φυλακωπής, που καλύπτουν χρονολογικά όλη την Εποχή του Χαλκού. Ο επισκέπτης μπορεί να δει εγχάρακτη και γραπτή κεραμική με γεωμετρικά και εικονιστικά θέματα, καθώς και τις φυσιοκρατικές τοιχογραφίες από τα σπίτια της Ύστερης Εποχής του Χαλκού.

Ωράριo:
Χειμερινό: Από 1η Νοεμβρίου έως 31 Μαρτίου 2010: