Μόνιμη έκθεση Αρχαιολογικού Μουσείου Ολυμπίας

Έλασμα με παράσταση Γοργόνας

Η φοβερή δαιμονική μορφή της Γοργόνας, ο "Φόβος" ήταν έμβλημα ασπίδας. Έχει κατασκευαστεί από χάλκινο περίτμητο έλασμα με τη σφυρήλατη τεχνική, ενώ οι λεπτομέρειες αποδίδονται εγχάρακτα. Η Γοργόνα απεικονίζεται εδώ ως πραγματικό τέρας, και σίγουρα θα προκαλούσε τρόμο σε όποιον την αντίκρυζε, δεδομένου ότι τα επισήματα ασπίδων είχαν αποτροπαϊκό χαρακτήρα. Από τη μέση και κάτω είναι δράκοντας, με ψαρίσια ουρά και λιονταρίσια πόδια, και από τη μέση και πάνω Γοργόνα με φτερά και ιδιόμορφο κράνος στο κεφάλι. Εκπληκτική είναι η απόδοση όλων των λεπτομερειών. Θαυμάσιο έργο του δεύτερου μισού του 6ου αι. π.Χ.

Χρονολόγηση: Αρχαϊκή περίοδος, β΄μισό 6ου αι. π.Χ.
Τόπος Εύρεσης: Ολυμπία, Βρέθηκε στο πηγάδι 17, στο βόρειο χώρο του Σταδίου.
Διαστάσεις: πλάτος: 0,68 μ., ύψος: 0,56 μ., διάμετρος: 0,865 μ. (ασπίδας)
Υλικό: Χαλκός
Αριθμός Ευρετηρίου: Β 4990

Ενδεικτική Βιβλιογραφία

Philipp H., "Archaische Silhouettenbleche und Schildzeichen in Olympia", στο Olympische Forschungen XXX, (2004), 34 κ.ε., 61, 103, 104, 183 (σημ. 1132) κ.ε., 98-201, 224, 227, Taf. 1 (2), 18-23, 118(1), Beil. 1

Mallwitz A., Olympia und Seine Bauten, 1972, 26, 30, Abb. 26

Herrmann H.-V., Olympia. Heiligtum und Wettkampefstatte, Munchen, 1972, 110, Taf. 36 α