Μόνιμη έκθεση Αρχαιολογικού Μουσείου Ολυμπίας

Χάλκινο φτερωτό γοργόνειο

Το μεγαλύτερο έμβλημα ασπίδας που προέρχεται από το Ιερό του Διός, διακοσμείται με φτερωτό γοργόνειο και ήταν προσηλωμένο πάνω στη χάλκινη επένδυση της ασπίδας. Έχει κατασκευαστεί από μεγάλο χάλκινο σφυρήλατο έλασμα και όλες οι λεπτομέρειες αποδίδονται με την εγχάρακτη τεχνική. Στο κέντρο απεικονίζεται το κεφάλι της Γοργόνας, από το οποίο φυτρώνουν δέκα φίδια. Το κεφάλι περιβάλλεται από τρία μεγάλα σε περιδινούμενη κίνηση φτερά. Τα μάτια της μορφής που δεν διατηρήθηκαν ήταν ένθετα από κόκαλο. Θαυμάσιο έργο του α΄μισού του 6ου αι. π.Χ., που συνδυάζει τον αποτροπαϊκό αλλά και διακοσμητικό χαρακτήρα των εμβλημάτων ασπίδων.

Χρονολόγηση: α΄μισό 6ου αι. π.Χ.
Τόπος Εύρεσης: Ολυμπία, Προέρχεται από το βόρειο χώρο του Σταδίου.
Διαστάσεις: διάμετρος: 1,00 μ.
Υλικό: Χαλκός
Αριθμός Ευρετηρίου: Β 110

Rolley Cl., Monumenta Graeca et Romana V 1, Die Bronzen, (1967), 18 Nr. 164, Taf. 56

Philipp H., "Archaische Silhouettenbleche und Schildzeichen in Olympia", στο Olympische Forschungen XXX, (2004), 34 κ. ε., 245-251, Taf. 37-39

Olympia Bericht I, 1937, 56 κ.ε. Taf. 13

Kunze E., Neue Meisterwerke griechischer Kunst aus Olympia, Munchen, 1948, 18, Abb. 37