Μόνιμη έκθεση Μουσείου Μυκηνών

Γυναικείο ειδώλιο στο μουσείο Μυκηνών

Χαρακτηριστικό μυκηναϊκό τροχήλατο ειδώλιο, που απεικονίζει γυναικεία μορφή. Έχει σώμα σωληνωτό, που ανοίγει στη βάση, κοντό λαιμό και μικρό στρογγυλό κεφάλι. Τα χέρια του είναι ατροφικά, λυγισμένα, και ακουμπούν με την παλάμη τους πάνω στα στήθη. Με καστανόμαυρη βαφή αποδίδονται τα χαρακτηριστικά του προσώπου καθώς και η κυματιστή κόμμωση, που πλαισιώνει το χαμηλό μέτωπο και πέφτει στο πίσω μέρος του κορμού σε πλαστικούς πλοκάμους, των οποίων σώζονται μόνο ίχνη. Το ειδώλιο φοράει περιδέραιο και βραχιόλια και φέρει γραπτή διακόσμηση στιγμορόδακων στις παρειές του προσώπου και στους γυμνούς ώμους, καθώς και σχηματοποιημένων παπυροειδών με μακρούς μίσχους. Ανήκει στον τύπο Α των μυκηναϊκών ειδωλίων, του οποίου έχουν βρεθεί θραύσματα σε πολλές άλλες μυκηναϊκές θέσεις, αλλά ολόκληρα ή σχεδόν ολόκληρα μόνο στις Μυκήνες, στην Τίρυνθα και στη Φυλακωπή Μύλου. Από τη στάση των χεριών εικάζεται ότι παριστάνει κάποια θεότητα τροφό και σύμβολο της γονιμότητας. Το ειδώλιο βρέθηκε σε μία μικρή σφραγισμένη αποθήκη (δωμάτιο 19) στο πίσω μέρος του λεγόμενου «ναού? στο Θρησκευτικό Κέντρο της ακρόπολης των Μυκηνών μαζί με άλλα λατρευτικά αντικείμενα (ανθρωπόμορφα αποτροπαϊκά είδωλα τύπου Β, ομοιώματα φιδιών και άλλα).

Χρονολόγηση: Ύστερη Εποχή του Χαλκού, 1250 π.Χ. - 1180 π.Χ.
Τόπος Εύρεσης: Μυκήνες, Ακρόπολη Μυκηνών, Θρησκευτικό Κέντρο, "Ναός", Δωμάτιο 19
Διαστάσεις: ύψος: 0,29 μ., διάμετρος: 0,09 μ. (βάσης)
Αριθμός Ευρετηρίου: ΜΜ 294

Taylour W.D., The Myceneans, London, 1964, 59, εικ.39

Taylour W., Mycenae 1968, Antiquity 43, London, 1969, 92, πιν. XIII, c

Moore A.D.,Taylour W.D., Well Built Mycenae. The Hellenico-British Excavations Within the Citadel at Mycenae, 1959-1969, Fasc. 10Q The Temple Complex, Oxford, 1999, σ. 46-47, 87-93 και πιν.12 (a)

French E., MYCENAE, Agamemnon' s Capital. The Site in its Setting, Tempus, Oxford, 2002, σ.87-90, εικ.37