Μόνιμη έκθεση Μουσείου Μυκηνών

Ομoίωμα ανδρικής κεφαλής στο μουσείο Μυκηνών

Ελεφάντινο ομοίωμα ανδρικής κεφαλής, με κοντά μαλλιά και ταινία, ολόγλυφο, κατασκευασμένο από ένα κομμάτι ελεφαντοστού. Ένα από τα ωραιότερα δείγματα της Μυκηναϊκής ελεφαντουργίας, της ΥΕΙΙΙΒ2 περιόδου (1250-1180 π.Χ.). Η κόμμωση αποδίδεται με λεπτές κυματιστές εγχαράξεις, που κατεβαίνουν στο μέτωπο από τους κροτάφους και σταματούν ψηλά στον αυχένα. Τα μεγάλα μάτια, τα βλέφαρα και τα φρύδια τονίζονται πλαστικά, ενώ το στόμα σημειώνεται με βαθιά οριζόντια χάραξη. Το πλατύ τριγωνικό του πρόσωπο καταλήγει σε μικρό πηγούνι και πλαισιώνεται από προεξέχοντα αυτιά, με μία μικρή οπή στο μέσο καθενός. Στον κυλινδρικό λαιμό διακρίνονται δύο μικρές οπές κυκλικής διατομής. Τέλος στην κορυφή του κεφαλιού διακρίνεται διαμπερής οπή κυκλικής διατομής που φτάνει ως το κοίλο, κυλινδρικό λαιμό, προφανώς για τη στερέωση του κεφαλιού σε στέλεχος από άλλο υλικό. Βρέθηκε στο πάτωμα του 'Δωματίου Τοιχογραφιών'. Πιθανόν να αποτέλεσε λατρευτικό ειδώλιο τοποθετημένο πάνω στην πλατφόρμα/βωμό που αποκαλύφθηκε μπροστά στην τοιχογραφία που διακοσμεί τον νοτιοανατολικό τοίχο αυτού του δωματίου.

Χρονολόγηση: Ύστερη Εποχή του Χαλκού, 1250 π.Χ. - 1180 π.Χ.
Τόπος Εύρεσης: Μυκήνες, Ακρόπολη Μυκηνών, Θρησκευτικό Κέντρο, "Δωμάτιο Τοιχογραφιών"
Διαστάσεις: ύψος: 0,068 μ., διάμετρος: 0,059 μ. - 0,063 μ.
Υλικό: Ελεφαντοστό
Αριθμός Ευρετηρίου: ΜΜ 2084

Ενδεικτική Βιβλιογραφία

French E., MYCENAE, Agamemnon' s Capital. The Site in its Setting, Tempus, 2002, σ. 91--92, εγχ. πιν.13