Μόνιμη έκθεση του Μουσείου της Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας

Πρόσθια όψη του ειδωλίου
Ειδώλιο δισκοβόλου

Μικρό ειδώλιο δισκοβόλου, από τις πιο χαρακτηριστικές απεικονίσεις αθλητών στην αρχαιότητα. Ο αθλητής παριστάνεται τη στιγμή που είναι έτοιμος να ρίξει το δίσκο. Έχει γείρει το σώμα προς τα πίσω, έχοντας το δεξί του πόδι μπροστά τεντωμένο, ενώ το αριστερό είναι πιο πίσω και λυγισμένο. Με το αριστερό υψωμένο χέρι του, που δεν διατηρήθηκε, κρατούσε το δίσκο. Στην αριστερή του πλευρά σώζεται η χαραγμένη αναθηματική επιγραφή, που δηλώνει ότι το έργο «ανήκει στο Δία?. Το ειδώλιο αυτό μαζί με άλλα, που απεικόνιζαν δρομέα, άλτη, ακοντιστή και παλαιστή, αποτελούσαν ανάθημα κάποιου νικητή του πεντάθλου, προς το ιερό του Δία. Όλα ήταν δημιουργήματα ενός εργαστηρίου πλαστικής του Άργους και χρονολογικά τοποθετούνται στα τέλη της αρχαϊκής εποχής.

Επιγραφή:   ΤΟ ΔΙFΟΣ ΕΙΜΙ
Χρονολόγηση: Κλασική περίοδος, 500 - 490 π.Χ.