Μόνιμη έκθεση του Μουσείου της Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας

Άποψη του χάλκινου δρομέα
Ειδώλιο δρομέα

Από τις πιο χαρακτηριστικές και γνωστές απεικονίσεις αθλητών στην αρχαιότητα είναι το μικρό ειδώλιο δρομέα, που παριστάνει νεαρό αθλητή τη στιγμή της εκκίνησης. Η στάση του δεν είναι η κανονική στάση της άφεσης. Ο αθλητής έχει προτεταμένα τα χέρια και το σώμα σε ελαφριά κλίση προς τα εμπρός. Το αριστερό του πόδι είναι επίσης προτεταμένο και λίγο ανυψωμένο. Τα μαλλιά του είναι κοντά και στο πρόσωπό του διακρίνονται έντονα τα μάτια και το αρχαϊκό μειδίαμα. Στο δεξιό του μηρό έχει χαραθχεί η αναθηματική επιγραφή, που δηλώνει ότι το έργο «ανήκει στο Δία?. Το ειδώλιο αυτό, μαζί με άλλα που απεικόνιζαν δισκοβόλο, άλτη, ακοντιστή και παλαιστή, αποτελούσαν ανάθημα κάποιου νικητή του πεντάθλου, προς το ιερό του Δία. Όλα ήταν δημιουργήματα ενός εργαστηρίου πλαστικής του Άργους και χρονολογικά τοποθετούνται στα τέλη της αρχαϊκής εποχής.

Επιγραφή:   ΤΟ ΔΙFΟΣ ΕΙΜΙ
Χρονολόγηση: Κλασική περίοδος, 500 - 490 π.Χ.