Μόνιμη έκθεση του Μουσείου της Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας

Άποψη του αγάλματος του Αντίνοου
Άγαλμα του Αντίνοου

Άγαλμα του Αντίνοου, του νεαρού ευνοούμενου του αυτοκράτορα Αδριανού (117-138 μ.Χ.). Το γλυπτό είναι ελλιπές σε μεγάλο τμήμα του και διατηρούνται η κεφαλή, τμήματα του σώματος και του ιματίου, που φορεί ο νέος. Σύμφωνα με την άποψη μερικών μελετητών το άγαλμα ανήκει σε παλαιστρίτη, που έχει δανεισθεί τα χαρακτηριστικά του Αντίνοου. Πρόκειται για ένα από τα πολλά αγάλματα, που κατασκευάσθηκαν ύστερα από εντολή του Αδριανού και αφιερώθηκαν στα μεγάλα ιερά και σε διάφορες πόλεις, μετά τον πρόωρο χαμό στα νερά του Νείλου του νεαρού από τη Βιθυνία, ο θάνατος του οποίου προξένησε μεγάλη λύπη στον αυτοκράτορα. Στα όμορφα χαρακτηριστικά του προσώπου του νέου διακρίνεται ο κλασικός ιδεαλισμός, που χαρακτηρίζει τα έργα του 2ου αι. μ.Χ.

Χρονολόγηση: 117-138 μ.Χ.
Τόπος Εύρεσης: Αρχαία Ολυμπία, Τμήματα του αγάλματος βρέθηκαν σε διάφορα σημεία της Άλτεως στην περιοχή της Παλαίστρας.
Διαστάσεις: ύψος: 1,40 μ. (σωζόμενο)
Υλικό: Πεντελικό μάρμαρο