Μόνιμη έκθεση Μουσείου Μυκηνών

Ανθρωπόμορφο αγγείο στο μουσείο Μυκηνών

Σπάνιο στο είδος του ανθρωπόμορφο αγγείο της μυκηναϊκής εποχής. Έχει απιόσχημο σώμα, που καλύπτεται με γραπτή ερυθροκάστανη διακόσμηση και το ανώτερο μέρος του φέρει πλαστικά τα χαρακτηριστικά γυναικείας μορφής. Το στόμιό του καλύπτεται με ένα ολόβαφο μικρό κεφάλι, στο οποίο διακρίνονται το προτεταμένο πηγούνι, τα στρογγυλά μάτια και το στόμα, που δηλώνεται με εγχάραξη. Τα χέρια αποδίδονται πλαστικά και είναι λυγισμένα, το ένα πάνω στο άλλο, στον ώμο του αγγείου, κάτω από το μικρό κυλινδρικό λαιμό και ανάμεσα στους μικρούς ανάγλυφους μαστούς. Μία ταινία κοντών κυματιστών κάθετων απολήξεων περιτρέχει το πάνω μέρος του λαιμού, κάτω από το κεφάλι, ενώ κάτω από τα χέρια είναι σχεδιασμένες κυματιστές, κάθετες ταινίες μέχρι τα μέσα του αγγείου, κάτω από τη μεγαλύτερη διάμετρο. Το υπόλοιπο σώμα περιτρέχουν οριζόντιες, πλατιές ταινίες, έως το κυλινδρικό τμήμα της βάσης, που είναι ολόβαφο. Το αγγείο πιθανόν να παριστάνει λατρεύτρια ή ιέρεια.

Χρονολόγηση: Ύστερη Εποχή του Χαλκού, α' μισό 14ου αι. π.Χ.
Τόπος Εύρεσης: Μυκήνες, Ακρόπολη Μυκηνών, Θρησκευτικό Κέντρο, "Ναός", Δωμάτιο 19.
Διαστάσεις: ύψος: 0,295 μ., διάμετρος: 0,185 μ.
Αριθμός Ευρετηρίου: ΜΜ 307

Ενδεικτική Βιβλιογραφία

Moore A.D.,Taylour W.D., Well Built Mycenae. The Hellenico-British Excavations Within the Citadel at Mycenae, 1959-1969, Fasc. 10Q The Temple Complex, Oxford, 1999, σ. 46, 102-104 και πιν.11 (a)