Μόνιμη Έκθεση Αρχαιολογικού Μουσείου Δελφών

Ρυτό σε σχήμα λεοντοκεφαλής

Τμήμα εντυπωσιακού μινωικού ρυτού σε μορφή λεοντοκεφαλής, που βρέθηκε κοντά στο ναό του Απόλλωνα στους Δελφούς. Σώζεται μόνο το ρύγχος της μορφής, το οποίο, όμως, είναι αρκετό για να επιβεβαιώσει την καλή ποιότητα της κατασκευής του σκεύους. Τα αγγεία αυτού του είδους ήταν ρυτά, που χρησιμοποιούνταν σε διάφορες τελετουργικές πράξεις, και η οπή για τη ροή των υγρών ανοιγόταν συνήθως στο κάτω χείλος της λεοντοκεφαλής. Η μορφή του σκεύους από τους Δελφούς μπορεί εύκολα να συγκριθεί με αντίστοιχο αγγείο, που βρέθηκε στο ανάκτορο της Κνωσού. Είναι πιθανό πως το ρυτό αυτό δεν έφθασε στους Δελφούς κατά τη μυκηναϊκή εποχή, αλλά αφιερώθηκε πολύ αργότερα στο ιερό του Απόλλωνα ως κειμήλιο κάποιου κοινωνικά σημαντικού αναθέτη.

Χρονολόγηση: Ύστερη Εποχή του Χαλκού, 1450 π.Χ.
Τόπος Εύρεσης: Δελφοί, Kάτω από το δάπεδο του ναού του Απόλλωνα
Διαστάσεις: μήκος: 0,09 εκ., ύψος: 0,105 μ.
Υλικό: Μάρμαρο
Χρήση: Τελετουργική χρήση
Αίθουσα Έκθεσης: Αίθουσα Ι

Ενδεικτική Βιβλιογραφία

Perdrizet P., Fouilles de Delphes V. Monuments Figures, Petits Bronzes, Terres - Cuites, Antiquites Diverses, Παρίσι, 1908, σσ. 3-4, 208

Warren P., Minoan Stone Vases, Παρίσι, 1969, σ. 86, 90

Guide de Delphes - Le Musee, Παρίσι, 1991, σ. 7-8

Παρτίδα Ελ., ΠΛΟΕΣ - Από τη Σιδώνα στη Χουέλβα. Σχέσεις λαών της Μεσογείου 16ος-6ος αι.π.Χ., Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Αθήνα, 2003, σ. 403